ZANIMLJIVA ODLUKA / Za fontane ovoga ljeta nema vode: 'U ovoj krizi morali smo se nečega i odreći'

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Sredstva za održavanje fontana prioritetno su preusmjerena za pomoć gospodarstvu

20.6.2020.
16:19
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Ovoga će ljeta fontane ostati suhe. Barem one u Osijeku. Površina glavnog osječkog trga ne nudi igru mlaznica, a sve one koji dolaze u Osijek iz smjera zapada i juga ne dočekuje prskanje fontane na Đakovštini. Popularna Žolnaj fontana u Parku kralja Petra Krešimira IV. i dalje je pod drvenom oplatom ... Neizravna je to posljedica koronakrize -  sredstva koja su bila planirana za održavanje i servisiranje fontana usmjerena su, prioritetno, za pomoć osječkom gospodarstvu.

Image
KLJUČ BUDUĆNOSTI /

'Crno zlato 21. stoljeća': Pravo na vodu u Ustavu treba povezati s pravom na zdrav život

Image
KLJUČ BUDUĆNOSTI /

'Crno zlato 21. stoljeća': Pravo na vodu u Ustavu treba povezati s pravom na zdrav život

Za održavanje komunalne infrastrukture u prvotnoj proračunskoj varijanti Grada Osijeka za ovu godinu bilo je planirano 61,4 milijuna kuna, no nakon posljedica pandemije taj je iznos smanjen za 7,6 milijuna kuna, to jest na 53,7 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Osijek, odlukom Gradskog vijeća, kao jednu od mjera pomoći lokalnim poduzetnicima, oslobodio je, primjerice, zakupce gradskih lokala plaćanja komunalne naknade na tri mjeseca (travanj, svibanj i lipanj), što će značiti da će stavka tog prihoda biti manja za 8,3 milijuna kuna. Grad je znatno smanjio i planirana sredstva za održavanje komunalne infrastrukture po gradskim četvrtima i mjesnim odborima; održavanje javnih zelenih površina i parkova umanjeno je za 550.000 kuna, znatno su smanjeni izdaci za projekte i tehničku dokumentaciju. Dakle, većina je stavki smanjena, no jedina koja je svedena na nulu jest ona o održavanju gradskih fontana.

U Osijeku je 14 fontana koje su obuhvaćene programom održavanja. Grad Osijek i Unikom uobičajeno početkom godine sklapaju ugovor o održavanju građevina javne namjene - fontana, što je ove godine učinjeno polovinom veljače, a vrijednost tih dogovorenih radova iznosi 300.000 kuna. No, Gradsko vijeće donijelo je u svibnju izmjene Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2020. godinu, kojima više nije planirana stavka održavanja fontana pa su, posljedično tome, Grad Osijek i Unikom postigli sporazumni raskid ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kako je najveći dio novca koji je usmjeren u pomoć osječkom gospodarstvu preusmjeren iz izvora prihoda komunalne naknade, morali smo se nečega i odreći. Nećemo iz tih razloga stavljati u funkciju fontane, niti će biti zahvata poput dekorativne sadnje cvjetnih sadnica. Ali, s druge strane, zadržat ćemo i realizirati program košnje i održavanja parkova, zelenih i javnih površina'', kazao je Glasu SlavonijeSiniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo