ZA DESETAK DANA / Svi bi vlakovi u Hrvatskoj mogli stati

Opći štrajk strojovođa u Hrvatskim željeznicama održat će se početkom travnja ako u ponedjeljak ne uspiju kolektivni pregovori. Najavio je to Sindikat strojovođa na konferenciji za novinare.

21.3.2015.
21:17
VOYO logo

Iznijeli su i podatke o prekovremenom radu i broju otkazanih vlakova zbog nedostatka strojovođa i kvarova na lokomotivama. Sindikati optužuju upravu da pregovore vodi s figom u džepu. Ako se njihovi zahtjevi ne uvaže, spremni su na generalni štrajk početkom travnja, javlja HRT.

Uprava nekontrolirano buja

Sindikatu je sporno odustajanje od plana nastavka restrukturiranja i smanjenja broj radnika tamo gdje je to potrebno. Dopredsjednik SSH Dalibor Petrović iznio je podatke da je u protekle dvije i pol godine broj članova Uprave s jednog povećan na tri, što je 200 posto, i dodatni trošak od pola milijuna kuna po zaposleniku godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno broj radnika u kabinetu i tajništvu Uprave povećan je za oko 85 posto, sa 7 na 13 članova, dok je broj strojnog osoblja smanjen za gotovo 20 posto, a broj vlakova nešto manje od tri posto. Iz toga je vidljiv nesrazmjer u restrukturiranju - Uprava nekontrolirano buja, a broj strojovođa se smanjuje.

Zbog nedostatka strojovođa danas su četiri polaska vlaka zamjenjena autobusima, a popodnevna linija iz Križevaca prema Zagrebu je otkazana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo