puno obećanja / Vukovar prije 27 godina dao život za Hrvatsku: Tko će grad heroja ponovno oživjeti?

Simbol najveće žrtve trebao je biti gradilište sigurne budućnosti

18.11.2018.
19:28
VOYO logo

Svake godine Vukovar i Hrvatska na obljetnicu slušaju kako se u tom gradu mora živjeti bolje, da se očekuju investicije i razvoj gospodarstva. Neki projekti su i ostvareni. U prošloj godini za vukovarske poduzetnike osigurano je 13 milijuna kuna. Nedovoljno! Jer grad kao da pada u zaborav - Vlada je stigla s novim obećanjem. 

Simbol najveće žrtve trebao je biti gradilište sigurne budućnosti. Dodani oslonac na skelama napretka trebao bi biti i poseban režim potpora o kojem Hrvatska pregovara s Europskom komisijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o uobičajenom pitanju dopuštenih državnih potpora. Ako stvorite poseban režim koji bi imao drukčiji sustav olakšica nego što je to u ostalim dijelovima Hrvatske pa i u ostalim dijelovima Europske unije, to mora biti prethodno dogovoren s EK", komentirao je premijer Andrej Plenković.

Vlada je o tome raspravljala na sjednici u Vukovaru prije dvije godine, a gradske su vlasti  prijedlog Zakona o poticanju investicija Vladi dale lani. Taj bi zakon trebao zamijeniti Zakon o Vukovaru iz 2001. Konačan stav Brisela trebao se znati do kraja ljeta, ali rok je prolongiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komunikacija je intenzivna cijelo vrijeme. Ministarstvo gospodarstva razgovara sa službama uprave koja se bavi za državne potpore ja mislim da to ide u dobrom smjeru. Ono što trebamo naći, trebamo naći da to kasnije ne izazove pravne probleme. To je cijela bit", kazao je premijer Plenković. 

Bit Zakona je razvoj lokalnog gospodarstva. On obuhvaća porezne potpore, potpore za doprinose, upravljanje nekretninama... Ukazuje i na ratne štete, štete na gospodarstvu, prepolovljen broj stanovnika. I za oporbu je jasno da stvari moraju na bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kroz oči 'onih koji su ostali': Pogledajte drugačiju stranu Kolone sjećanja

Image

Kroz oči 'onih koji su ostali': Pogledajte drugačiju stranu Kolone sjećanja

"Želim da jednostavno u Vukovaru svi ljudi žive život dostojan čovjeka. Da imaju posao, da imaju dostojne plaće bez razlike i bez iznimke", istaknuo je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Zakon o Vukovaru kao mjestu pijeteta je napravljen, ministar branitelja tvrdi kako će uskoro u javnu raspravu. Vukovar je za Hrvatsku prije 27 godina dao život. Vrijeme ide, a on i dalje nestrpljivo čeka da ga država ponovno oživi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za odluku doznajemo Europske komisije ne bi trebali dugo čekati, ali pitanje je hoće li prihvatiti vladin prijedlog.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo