Saborski zastupnik / Vukas o izbacivanju iz SDP-a: Grbin je udario na najbliže Bernardićeve ljude kako bi on sam otišao. Nećemo ostati skrštenih ruku

Nikša Vukas optužuje predsjednika SDP-a za revanšizami za razbijanje stranke, a Davora Bernardića naziva predsjednikom

28.7.2021.
19:15
VOYO logo

Izbačeni član SDP-a, saborski zastupnik Nikša Vukas bio je gost u studiju RTL-a Danas. S njim je razgovarala Damira Gregoret.

Kako je vama stranački šef objasnio da za vas nema mjesta u stranci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa, stranački šef me je nazvao i rekao je da nažalost mi se ne može produžiti članstvo. On je artikulirao dva nesuvisla razloga i tako je završilo.

Koja dva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ma, ne bih sad baš osobno razgovor mene i predsjednika stranke prepričavao u studiju. Bilo je nešto vezano za bazu podataka, druge stvari ne bih prepričavao. Ali, to nisu nikakvi razlozi niti oni kriteriji koje je predsjedništvo stranke usvojilo po kojima će se članicama i članovima SDP-a produljivati članstvo ili ne.

On danas govori o rasulu u stranci. Što vi mislite, koji su pravi razlozi za čistke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa, ovo je... Najbolje je izjavu dao bivši potpredsjednik stranke Rajko Ostojić. Kaže, ispričavam se građankama i građanima Hrvatske zbog Peđe Grbina, na koji način vodi SDP, odnosno ne vodi ga što se tiče politika i bavi se samo revanšizmom. Ovo je na neki način čisti revanšizam nad suradnicima bivšeg predsjednika stranke Davora Bernardića.

Mislite li da će i Davor Bernardić biti izbačen?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ma neće Davor Bernardić biti izbačen. Peđa Grbin je udario na njemu najbliže ljude ne bi li predsjednik stranke sam otišao. A zaboravio je da je on prije dvije i po, tri godine konstantno rušio stranku, rušio rejting stranke, hodočastio s nekim fasciklama... Zbog čega? Zbog lošeg rejtinga stranke i zbog lošeg rejtinga Davora Bernardića. On svoj osobni rejting nema, visok je 2,1, rejting SDP-a nikad lošiji, treća smo politička opcija u Hrvatskoj, Možemo! nas je preteklo.

Tko je kriv za taj trenutni rejting s obzirom da znamo da taj silazni trend SDP-a traje već godinama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je nama znao doći na Predsjedništvo i reći da je kriv predsjednik stranke. Sad je predsjednik stranke Peđa Grbin. 

Tko je promjena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu sad tu bitni ni Bernardić ni Vukas ni Rajko Ostojić. Bitno je da je ovo udar na SDP. Hrvatskoj treba jaka socijaldemokratska stranka, politička ravnoteža. Peđa Grbin kao da je došao sa zadatkom da ubije SDP. On je to radio i prije. Mi smo imali 54 potpisa na Glavnom odboru da ga izbacimo, ali predsjednik stranke Davor Bernardić je bio za okupljanje.  

Mislite da je razlog to da Peđa Grbin želi uništiti SDP?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se tako ponaša. svi njegovi potezi su neartikulirani. Danas sam puno razgovarao s novinarima. Nitko ne može shvatiti koji mu je cilj, što želi napraviti dok nemaš osobnog rejtinga, dok je rejting stranke loš, a ti se godinu dana nako što si izabran ideš obračunavati s neistomišljenicima. 

Sa 32 zastupnika SDP je sada spao na 28 u Saboru. Jeste li se čuli s nekime, očekuje li se daljnje osipanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledajte, mi sigurno nećemo stajati skrštenih ruku. Naravno da smo se čuli i mi komuniciramo. Svi smo mi na neki način... iznenađeni. Ovo što radi Grbin je uništavanje stranke.

Znači, očekuje se i od ovih koji su preostali, koji su i dalje u klubu zastupnika SDP-a, mogući odlazak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Peđe Grbina je sve moguće. To je na neki način potez povjerenika. On je time preuzeo odgovornost, ali to je jedan piše optužbu, jedan je donosi i jedan je recitira.

Kako ćete funkcionirati unutar Sabora, unutar kojeg kluba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi ćemo se uvijek ponašati kao socijaldemokrati. O formi ćemo vidjeti. Poanta je da mi nismo tu došli da bismo nešto rušili. Mi smo godinama gradili. Sada nas je Grbin ovim potezom naveo na neke reakcije, ali o tome ćemo drugi put.

Je li opcija neki drugi saborski klub? Možemo!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo izabrani na listi SDP-a, a što ćemo mi unutar našeg kluba, to moramo vidjeti s našim kolegicama i kolegama.

Kad govorimo o poziciji Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, očekujete li da će se tražiti od vas da odstupite?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRedsjednik uvijek može doći na klub i predstaviti svoja kadrovska rješenja. Mi smo još uvijek izbačeni članovi SDP-a, ali članovi kluba. Ako predsjednik stranke misli da kontrolira klub, da donese kadrovska rješenja, mi ćemo tu odluku prihvatiti i na njemu je da povuče potez.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike