NA POMOLU SKUPA 'OPERACIJA' / Vujnovac postaje najveći suvlasnik Fortenove? Ključni sastanak održava se danas u Amsterdamu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Skupštini se predlaže i izbor Fabrisa Peruška i njegovih suradnika na novi, produljeni mandat od čak šest godina. U Upravi će sljedećih šest godina ostati i sam Pavao Vujnovac, a Uprava bi dobila i brojne proširene ovlasti

18.8.2022.
8:57
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Danas u 10 sati u Amsterdamu će se održati skupština suvlasnika Fortenova grupe, takozvanih imaoca depozitarnih potvrda, doznaje N1. U predloženom dnevnom redu prva i ključna točka skupštine predviđa odobrenje neimenovanom poduzeću iz sustava Fortenova grupe da isplati ruski Sberbank, koji u ovom trenutku ima 43% udjela.

Dođe li do toga, najveći pojedinačni suvlasnik Fortenova Grupe barem privremeno postaje Pavao Vujnovac, jer on u ovom trenutku drži najmanje 29% kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u materijalima za skupštinu stoji da je riječ o privremenoj operaciji, odnosno o privremenom držanju prije daljnje prodaje, detalja nema. Moguće je da će sama Fortenova poslužiti kao tampon-zona i isplatiti Ruse umjesto budućeg kupca koji ne može ili ne želi poslovati sa Sberbankom. No moguće je i da kompanija odluči te udjele poništiti, pa bi Vujnovac trajno ostao najveći suvlasnik.

Operacija bi mogla stajati 500 milijuna eura

Nejasno je i kako Fortenova misli financirati ovu operaciju, za koju u materijalima predviđaju da bi mogla stajati čak 500 milijuna eura, budući da i sama mora najkasnije sljedeće godine refinancirati više od milijardu eura dugoročnih obaveza nastalih prilikom nagodbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupštini se predlaže i izbor Fabrisa Peruška i njegovih suradnika na novi, produljeni mandat od čak šest godina. U Upravi će sljedećih šest godina ostati i sam Pavao Vujnovac, a Uprava bi dobila i brojne proširene ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo