prijetnja stabilnosti / Vujčić poslao Lalovcu oštro očitovanje: 'Vladino rješenje za švicarac će donijeti više štete nego koristi'

Vladino rješenje problema kredita u švicarcima moglo bi donijeti više štete nego koristi, smatra guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić

12.9.2015.
12:00
VOYO logo

Kako doznaje Jutarnji list, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u ponedjeljak je ministru financija Borisu Lalovcu poslao službeno očitovanje o njegovu rješenju za dužnike u švicarskim francima.

U dokumentima Vujčić oštro kritizira predložene mjere i upozorava na negativne posljedice koje bi one mogle prouzročiti te napominje kako bi od mjera moglo biti više štete nego koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNB procjenjuje da bi Vladin model konverzije mogao uzrokovati vrlo ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost.

Između ostaloga, Vujčić navodi kako bi trošak za banke mogao iznositi od 7 do 8 milijardi kuna te da je moguće slabljenje tečaja kune zbog gubitka međunarodnih pričuva, opasnost od rasta kamatnih stopa na kredite i mogućnost odljeva depozita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HNB-u upozoravaju i na upitnu ustavnost mjere te činjenicu da ona neće pomoći socijalno najugroženijim korisnicima, već se njima nelogično pomaže bogatima.

Cijelo očitovanje HNB-a možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo