VUJČIĆ OTKRIO ŠTO BI SE DOGODILO U SLUČAJU NAJCRNJEG SCENARIJA U AGROKORU: / 'Napravili smo stres test...'

Image
Foto: Pixsell

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) danas je odgovorio na pitanje što bi se dogodilo s hrvatskim bankarskim sustavom i tečajem kune kada bi se dogodilo najcrnji scenarij u Agrokoru.

18.5.2017.
16:10
Pixsell
VOYO logo

Prema tom stres testu, dogodi li se najlošiji scenarij, odnosno neuspješno restrukturiranje najveće hrvatske kompanije, hrvatski bi BDP u 2017. porastao samo 0,3 posto (procjene rasta ranije su bile tri posto). U idućoj bi godini BDP pao za 2,5 posto. No, bankarski sustav i tečaj kune i u najgorem bi scenariju ostao stabilan, poručio je guverner HNB-a Boris Vujčić, prenosi HRT.

'Mi smo radili uobičajeni stres test, samo što smo u simulaciju uključili i situaciju s Agrokorom, uz nekoliko pretpostavki koliko bi banke izgubile od svojih potraživanja prema Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi naši stres testovi pokazuju da i u najlošijem predvidivom scenariju bankarski sustav ostaje i dalje vrlo stabilan, a nijedna od sistemskih banaka nije ugrožena. Neke od banaka bi u ovim najgorim scenarijima mogle trebati dodatnu dokapitalizaciju. Ali, sustav definitivno ostaje vrlo stabilan.

Što se tiče tečaja kune, Vujčić kaže kako ga i dalje HNB može održavati stabilnim kao i dosad. To ne bi trebalo vezati uz problem restrukturiranja Agrokora, kazao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo