Vučića „patriote” SMS-om mole da potpiše

Vučić: Tražićemo dodatne garancije za Srbe

8.4.2013.
0:13
VOYO logo

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će u današnjem zvaničnom odgovoru Beograda Briselu biti traženi nastavak dijaloga i veće garancije za sigurnost i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

On je izjavio da nije realno da u utorak, 9. aprila, bude potpisan sporazum, ali da dogovor mora da bude postignut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi od inata ne možemo da živimo, ne možemo iz inata da gradimo državu, da zaposlimo ljude... Moramo da postignemo sporazum i moj predlog je da tražimo nastavak dijaloga i veće garancije", kazao je Vučić gostujući u emiusiji "Teška reč" na TV Pink.

On je dodao da nije relano da u utorak sporazum bude potpisan, ali da je od toga važnije hoće li zemlja biti ugrožena i hoće li biti ukinut bezvizni režim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mora biti naša jasna reč da hoćemo sporazum i hoćemo dogovor", poručio je Vučić.

On je ponovio da je ono što je ponuđeno u Briselu 2. aprila u nekim delovima ličio kao da je cilj bio "da nas unize".

Vučić je dodao da u poslednjoj rundi dijaloga nije ponuđen nikakv papir, već su pročitani zahtevi koji su veoma ličili na albanske uslove.

Prema njegovim rečima, pročitano je osam tačka, od kojih su šest za Beograd bile prihvatljive, a na dve nije moglo da se pristane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je ogroman pritisak da se te večeri to prihvati. Mi smo rešavali u trenutku i posle 15 ili 20 minuta doneli smo odluku da se vratimo u Beograd", rekao je Vučić upitan o pregovorima.

"Ja sam u jednom trenutku rekao da sam spreman da podnesem ostavku. Ono što je ništa ne možemo da prihvatimo", rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija nema koristi od zamrznutih konflikta niti od toga što će sve da bude po starom, ne smemo da budemo gurnuti na sporedni kolosek koji vodi nazad. Srbija mora da razmišlja u svojoj budućnost", rekao je Vučić.

Kako je naveo, srpska delegacija je otišla Brisel sa namerom da postigne sporazum sa prištinskom stranom.

"Očekivali smo ozbiljniji pristup svojih domaćina. Neću da krijem pred građanima Srbije govoreći da je nešto bolje nego što stvarno izgleda, to što su oni nama nudili u pojedinim momentima je ličilo na skrivenu uvredu i pokušaj da nas unize", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je srpska strana u Briselu tražila da oružane snage Kosova ne budu na severu Kosova i Metohije, kao i da razgovarali o pravosuđu i policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednom trenutku oni (prištinska strana) su rekli da se slažu sa principima izbora regionalnog komandanta policije. Predlagali su da taj region severa kosova bude sa sedam opština", rekao je Vučić i dodao da je Priština pokušala da uključi u taj region opštine sa albanskom većinom.

Vučić je izjavio da je dobio više od 1.500 SMS poruka, ali je poseban utisak ostavila jedna od čoveka koji se predstavio kao nacionallista i koji mu je nevoljno priznao da je pametnije da se potpiše sporazum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ga ne bih potpisao i tražim od tebe da budeš za to da se nikada ne potpiše, ali negde - pošto imam dve ćerke, bilo bi mi lakše ako bi ti to potpisao. Bolje ti da potpišeš, a ja se sakrijem da te sedam dana kritikujem, pa ću moći posle toga da kažem da ćemo moći bolje i drugačije da živimo", rekao je Vučić.

Protekli vikend bio je buran za državni vrh Srbije. Osim stalnih konsultacija predsednika Srbje, premijera i prvi potpredsednika vlade, juče je održan i sastanak predsednika Tomislava Nikolića sa čelnicima republike Srpske na kom se razgovaralo o ponudi Brisela, a tokom dana premijer Ivica Dačić je razgovarao sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Kako je najavljeno danas će državno rukovodstvo izneti svoj stav o sporazumu sa Prištinom.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo