Vučić: Srbija za pet godina može da bude normalna zemlja

Prvi potpredsednik Vlade tvrdi da je shvatio sve greške

9.5.2013.
18:56
VOYO logo

Srbija može da postane normalna zemlja i za pet godina stvarni lider u region, ali mora da se modernizuje, kaže za u intervjuu Novi magazin prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

- Prosto mislim da mi danas imamo šansu da budemo deo normalnog sveta i Srbija tu šansu ne sme da propusti. Srbija ima šansu da bude partner, veliki i važan koliko je to moguće imajući u vidu našu veličinu i brojnost, partner i zapadnim silama i Ruskoj Federaciji - kaže Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mi Srbi očigledno nismo razumeli šta se dogodilo padom Berlinskog zida, nismo shvatili šta se zbiva i dalje smo živeli u hladnoratovskim podelama, nismo razumeli ni gde je snaga, ni gde je moć, gde je novac, ni bilo šta. Na žalost razumeli smo 12, 15 ili 20 godina kasnije. Za ozbiljne narode nekada ni to nije kasno, zato je važno da danas to razumemo - ističe prvi potpredsednik Vlade.

Odgovarajući na pitanje šta je i kada uticalo da promeni svoje stavove, Vučić kaže da je to bio dug proces sazrevanja jedne ličnosti i da je najpre počeo od svojih grešaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Priznao sam ih i javno, zatim učio na greškama onih s kojima sam radio, shvatio gde smo sve pogrešili, šta nismo razumeli u svetu. Kada sagledate svoju sujetu i shvatite da nije teško priznati grešku, pa pogledate šta je to što su drugi uradili, prihvatite dobro, analizirate i njihove greške i pokušate da napravite najbolje – onda, čini mi se, imate otvoreniji pristup pravim rešenjima - objašnjava Vučić.

Iako mu se 2000. godine nije dopao način na koji je oborena vlast, već u proleće se osećalo šta će se dogoditi: “Dogodile su se promene u Hrvatskoj januara, ako se ne varam, rekao sam Miloševiću i Šešelju da se isto sprema i u Srbiji. I nisam više pozivan na sastanke pošto to nije trebalo da se kaže iako se osećalo u vazduhu...”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa Zoranom Đinđićem se nije politički slagao, ali naučio je dve važne stvari od njega u jednom razagovoru dva meseca pre ubistva, objašnjava Vučić.

- Januara 2003. godine, dva meseca pre njegovog ubistva, razgovarali smo, bio je i Čedomir Jovanović prisutan, da ne bude da sam izmislio. Bio je to težak razgovor, na racionalan način mi je rekao da od Zapada ne možeš da očekuješ mnogo, ali moraš da radiš s njima. Ne zbog njih ili zato što su fer, već zato što je to važno za Srbiju, za modernizaciju Srbije. I druga stvar za koju je bio u pravu: politiku ne možeš da vodiš a da se sviđaš svima, ta politika ubija ovu zemlju. Mislim da je govorio o nekim svojim tadašnjim partnerima iz DOS-a, u tom trenutku nije spominjao žabu, ali je rekao: “Bolje da uradiš tri stvari zbog koje će Srbi da te streljaju ili obese na Terazijama, ali da u budućnosti bude bolje” - kaže prvi potpredsednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandar Vučić naglašava da politika treba da se meri rezultatima. Ako su dobri i ako Srbija može da ide u boljem smeru, ako za dve godine može da kaže da ima rast BDP tri posto - odlično.

- Ako to Srbija ne bude mogla da kaže džaba nama sve što smo pričali, neka neko drugi dođe koji može da radi na bolji način. I danas pokušavam da ne razmišljam o trenutnom političkom interesu. Mogao sam, na primer, da kažem: “Ja sam heroj Obilić, odbio sam ih i svašta im rekao”. Ili: “Evo, idem na izbore, ne sviđa mi se što neko od partnera neće da učestvuje u borbi protiv korupcije”. Na tim izborima bismo dobili 50 odsto i šta onda? - kaže prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Novi magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo