hrvatski građani dobrodošli u srbiju / Vučić: 'Na ekonomske mjere možete reagirati ekonomskim mjerama, ali na ludilo ne možete reagirati nikako'

Srpski premijer Aleksandar Vučić kazao je kako Srbija neće zaustavljati hrvatske građane na granici te da su oni uvijek dobrodošli u Srbiju. Napomenuo je kako Srbija neće donositi nikakve negativne mjere te da je u ovoj situaciji potpuna odgovornost na Hrvatskoj

24.9.2015.
12:22
VOYO logo

Istovremeno kada je i hrvatski predsjednik Vlade Zoran Milanović održavao konferenciju za medije u Zagrebu, srpski premijer Aleksandar Vučić dao je izjavu B92 u Beogradu.

Image
atmosfera se zahuktava /

'Srbija radi na svoju štetu, ovo je piljenje grana na kojima sjediš! Najglasniji su oni koji bi trebali šutjeti!'

Image
atmosfera se zahuktava /

'Srbija radi na svoju štetu, ovo je piljenje grana na kojima sjediš! Najglasniji su oni koji bi trebali šutjeti!'

"Neću dozvoliti nikome da nas trpa u isti koš. Jer to nitko u Europi ne čini. Vidjeli ste da to ne čini ni Mogerini, ni Khan, ni Merkel. Danas sam razgovarao s Elmarom Brokom, jednim od najbližih predstavnika Angele Merkel, pred hrvatskim predstavnicima je nedvosmisleno rekao da Srbija ovdje nema krivnju i da je krivnja na strani Hrvatske, na strani hrvatske Vlade. Na ekonomske mjere možete odgovoriti u roku tri, četiri, pet dana... Mi smo čekali. To je vaša obaveza da zaštitite vlastitu zemlju, da zaštitite suverenitet i pokažete da poštujete zemlju koju služite. Ali te mjera da uđete u autobus i pokažete na određene putnike i izađite iz autobusa jer imate tu putovnicu, potpuno legalan dokument... Znate, mislili smo da su davno takva vremena prošla. Srbija neće odgovoriti na takve mjere", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija na to neće odgovoriti. Građani Hrvatske, dakle, putnički promet iz Hrvatske u Srbiju će i dalje biti dopušten. Nećemo niti jednog čovjeka zaustavljati zato jer ima hrvatsku putovnicu. Hrvatski građani su dobrodošli u Srbiju i uvijek će biti dobrodošli, bez obzira na mjere njihove Vlade, za koje moram priznati da ih ne razumijem. Bježat ću od ocjene i izraza kako da te mjere uopće opišem. Građanima Srbije želim reći da budu potpuno mirni, nismo ništa izazvali i isprovocirali. To su nedvosmisleno potvrdili u Europi. Frederica Mogerini na neuobičajen način je rekla da će to više tražiti od hrvatskog premijera jer je jasno tko je to izazvao. Gotovo je nevjerojatno, ali jedna zemlja koja nije članica Europske unije dobila je širu podršku za svoju razumnu i racionalnu politiku od zemlje članice EU", istaknuo je.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u četvrtak prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu zbog zabrane ulaska u Hrvatsku građanima s putovnicama i registarskim oznakama Srbije u kojem su hrvatske mjere nazvali fašističkim, usporedivši ih s ponašanjem kao u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako vam se čini da vam netko uđe u autobus i kaže vam da iziđete van samo zato što se zovete Aleksandar, Milan ili Stefan? S čim biste to usporedili? Ne znam što je napisalo Ministarstvo vanjskih poslova, ja to nisam izgovorio. Mislim da je ovo što govorim način na koji se trebamo sporazumijevati na Balkanu. O šaranju, muhama i uvođenju ekonomskih blokada - mislim da to nije način. Ali ništa od toga nije učinila Srbija, nego je sve to, nažalost, učinila Hrvatska", istaknuo je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo