OBLJETNICA OSNIVANJA TIGROVA /

Vučemilović: 'Tko će promicati naše vrijednosti ako nam mladost ode graditi tuđe svjetove'

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

Danas je promovirana poštanska marka s grbom prve gardijske brigade Tigrovi

3.11.2018.
14:08
Josip Regović/Pixsell
VOYO logo

Prva gardijska brigada Tigrovi obilježava 28. obljetnicu.

Oni su 5. studenog 1990. iz baze u Rakitju krenuli na svoj slavni ratni put na kojem su sudjelovali u svim velikim bitkama Domovinskog rata.  

Na svečanoj ceremoniji u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu promovirana je poštanska marka s grbom prve gardijske brigade Tigrovi. Marka će biti puštena u ponedjeljak u nakladi od 100 000 primjeraka.

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

Ministar branitelja Tomo Medved, ratni zapovjednik Tigrova Marijan Mareković te predsjedik Udruge prve gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović iskoristili su priliku i još jednom podsjetili na slavni ratni put Tigrova. Svi se slažu da je najteža bila 1991. godina, a pogotovo se svake godine u studenom sjećaju herojske obrane grada Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponosan sam da sam danas nazočan na početku 28. obljetnice osnivanja prve gardijske brigade Tigrova. Svim Tigrovima čestitam. Iznimno sam sretan da je danas predstavljena poštanska markica za koju sam uvjeren da će, svi oni koji ju budu imali priliku imati u ruci, promatrajući njen sadržaj, osjetiti tu ljubav koju su Tigrovi gradili prema svojoj domovini, osjetiti tu žrtvu, ljubav i snagu koju su zajedno Tigrovi nosili i čuvali", rekao je Medved, navodeći da je za Hrvatsku slobodu život dalo 367 Tigrova, a za njih šest još uvijek se traga.

Upitan kako komentira razlaz između predsjednice i Vlade oko marakeškog sporazuma, Medved je rekao kako danas to ne bi komentirao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

Ilija Vučemilović rekao je da nije zadovoljan stanjem u državi i činjenicom da mladi odlaze.

"Svatko realan u ovoj državi, a mi branitelji posebno, ne može biti zadovoljan s gospodarskim stanjem ni demografskom slikom, odlaskom mladih generacija. I onda se svi pitamo: Je li vrijedilo? Ja ponavljam: vrijedilo je, imamo domovinu, imamo zemlju. Moramo učiniti da mladi ostanu graditi ono što je krvlju natopljeno, što je u temeljima moderne hrvatske države, ali je nažalost to stvar politike, na nama je da ih kritiziramo, potičemo, usmjeravamo, a ne da budemo puki dekor. Politike imaju pravo na pogreške, na izborima će biti kažnjeni ili nagrađeni, ali mi svjedoci vremena, suborci – nemamo pravo na greške."

"Dolaskom našega ministra ta je komunikacija poboljšana, ali problemi su još tu. Na nama je da tražimo rješenja. Nas branitelja sve je manje. Pitam se tko će u skorije vrijeme promicati ove vrijednosti ako nam mladost ode preko granice graditi tuđe svjetove", pita se Vučemilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo