Ministar optimističan /

Vrijeme za ulaganje u posrnule dionice Agrokora ili strah za mirovine? 'Nema razloga za brigu'

Nakon što je u petak dionica Leda pala s 3.450 kuna na rekordno niskih 603 kuna - otvorilo se pitanje može li se netko okoristiti?

5.11.2017.
18:31
VOYO logo

Todorićev nekadašnji koncern strmoglavio se na burzi. Nakon što je otkriveno da su mirovinski fondovi izgubili 200 milijuna kuna trgujući dionicama Agrokora - uvjeravaju nas da nema razloga za paniku.

Kojim god korakom krenuo, ministar unutarnjih poslova ne može izbjeći pitanje - kako Ivica Todorić i dalje svakodnevno objavljuje blogove i tvrdi da institucije znaju gdje je - a uhićenja nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska policija u okviru međunarodne policijske suradnje aktivno surađuje s policijama u Europi i svijetu", kratko je izjavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (HDZ).

Dok policije surađuju, dionice strmoglavo padaju. Dan nakon što je otkriveno da su mirovinski fondovi izgubili 200 milijuna kuna trgujući dionicama Agrokora, resorni ministar Marko Pavić poručuje da nema razloga za zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mirovine nisu ugrožene, održivost i stabilnost mirovinskog sustava je neupitna, i to i 1. i 2. stupa i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se vrlo neodgovorno prema hrvatskim građanima", izjavio je Marko Pavić (HDZ), ministar rada i mirovinskog sustava

Početkom godine tako su mirovinski fondovi, čuvari 88 milijardi ušteđenih kuna građana, prodali većinu svojih dionica Agrokora. Očito su imali saznanja da je riskantno njima trgovati, a fondovi su, uvjerava ministar konzervativni u svojim ulaganjima. Tako da je gubitak na Agrokoru neznatan - a slaže se i struka.

"Koliko sam ja vidjela u pitanju su ulaganja fondova rizične skupine B koji 70 posto svoje imovine imaju u državnim obveznicama. Iz ove točke promatranja nema razloga za brigu", ističe Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

A ima li razloga za pokušaj zarade? Nakon što je u petak dionica Leda pala s 3.450 kuna na rekordno niskih 603 kuna - otvorilo se pitanje može li se netko okoristiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je tako komplicirana situacija i nekom građaninu koji nije u tome i koji nije navikao na špekuliranje i čekanje ne bih preporučio da ide u to, ovo je prilika za institucionalne investitore i one koji imaju vremena čekati 5-10 godina", smatra Dragan Munjiza, bivši predsjednik Uprave Konzuma.

Munjiza objašnjava da dionice izlistanih tvrtki iz koncerna ustvari sada ne vrijede ništa jer su opterećene - samo na leđa Leda Todorić je stavio 19 milijardi kuna jamstava - što je deset puta više nego cijeli pogon vrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali oni ljudi koji posjeduju dionice ne trebaju se zabrinjavati ako vjeruju da će Lex Agrokor skinuti taj teret s Leda, a ja vjerujem da će se to desiti", ističe Munjiza.

A kako će izgledati taj proces skidanja, jasnije će biti već sredinom sljedćeg tjedna kada će po prvi put trgovački sud objaviti detaljnu ukupnu listu svih onih kojima je Agrokor dužan – 58 milijardi kuna. Potom kreću nagodbe i otpisi dugova.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo