SEZONA JOŠ TRAJE / Vrhunac gripe je iza nas, ali brojke su alarmantne: Broj umrlih ruši rekorde

Image
Foto: Gripa.hr/Facebook

Prošle je godine zabilježeno 35 umrlih, a već sada - dok sezona nije još gotova, čak je 40 smrtnih ishoda više

13.2.2019.
15:43
Gripa.hr/Facebook
VOYO logo

''Posljednji podaci pokazuju značajan pad oboljenja od gripe. Naime, u odnosu na tjedan ranije čak je 3.074 manje prijavljenih tako da posljednje brojke govore o 8166 prijavljenih oboljenja'', navela je Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ukupan broj prijava je narastao na gotovo 50.000 (48.080), a kako su stvarne brojke uglavnom puta četiri, može se reći da je gotovo 200.000 osoba dosad preboljelo bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nadamo se da će se taj trend pada nastaviti pogotovo s toplijim vremenom. Naravno, uvijek postoji mogućnost da sljedeći tjedan bude malo manji pad jer je ovaj bio drastičan'', kazala je za Jutarnji list Pem Novosel.

Najveći broj oboljelih je u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada govorimo o smrtnim ishodima, ta brojka je bitno veća nego ikad, ali to se još mora proanalizirati - da li se naprosto više prijavljuje'', upozorila je Pem Novosel. Ipak, napominje, istina je da su ove godine kliničke slike teške i da je mnogo hospitalizacija i osoba koje su završile na respiratoru ili ECMO-u (uređaju koji služi kao umjetna pluća).

Također, prema saznanjima HZJZ-a, najveći broj umrlih su starije osobe s jednom ili više kroničnih bolesti. Među mlađima koji su preminuli također su osobe koje su imale i neke druge zdravstvene poteškoće kao što su dijabetes, hipertenzija ili srčani problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nije baš bilo oboljelih koji su preminuli, a da su prethodno bili potpuno zdravi. Također, prema našim saznanjima, oni koji su doživjeli teške kliničke situacije i bili hospitalizirani, ali i oni koji su preminuli nisu bili cijepljeni. Naravno, ne možemo tvrditi za sve jer u papirologiji nemamo baš za svakog popunjeno polje o tome je li se osoba cijepila ili ne'', kaže Pem Novosel.

Što se tiče procjena svjetskih organizacija, za Hrvatsku se smatra da je tzv. višak smrtnosti vezan uz gripu od 100 do 500 po sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo