ČEKA SE USTAVNI SUD? / Vrhovni sud šuti o svojoj presudi o Švicarcu, ostali šokirani: 'Kako je moguće utvrditi da je netko uzimao, ali da ne mora vratiti'

Odvjetnik udruge Franak ima i jezivo upozorenje: 'Ako se svede na to da potrošači imaju pravo samo na zatezne kamate, onda će banci još morati vraćati novac ako su obeštećeni'

21.12.2022.
22:34
VOYO logo

Dan poslije odluke Vrhovnog suda u slučaju švicarac - pravnici i dužnici zbunjeni. Vrhovni sud ne želi pojasniti vlastitu odluku po kojoj dužnici imaju pravo na zatezne kamate.   Nakon prospavane noći u udruzi Franak poručuju da što se njih tiče, Vrhovni sud odluku nije ni donio jer ono što su dobili nisu ni tražili.

"Objavljeno je pravno shvaćanje  koje govori o nekakvim zateznim kamatama na preplate koje su utvrđene tijekom konverzije. Takvih tužbenih zahtjeva nema i ta odluka za nas u stvari opće ne vrijedi", jasni u udruzi Franak za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Još će potrošači morati vratiti novac'

Ni odvjetniku njihove udruge nije jasno što je Vrhovni sud htio reći. Najavljuje privatne ustavne tužbe čim sud završi unutarnju evidenciju. Upozorava da će i oni koji su već dobili obeštećenje za konvertirane kredite, taj novac morati vratiti.

"Ako se svede na to da potrošači imaju pravo samo na te zatezne kamate iz te preplate konverzije, onda će potrošaći biti pozvani od strane banaka sigurno da vrate", pojašnjava odvjetnik Igor Meteleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovakvo rješenje je glasalo 13 od 23 suca građanskog odjela Vrhovnog suda, dok je za rješenje da oštećeni potrošači trebaju dobiti sve glasalo 10.

'Kako je moguće utvrditi da je netko krao novac, a da ga ne mora vratiti'

Predsjednik SDP-a je zgrožen. "Kao pravniku mi je nevjerojatno  da netko može utvrditi da su banke protuzakonito uzimale novac, ali da ne moraju vratiti taj novac koji su protuzakonito uzele, nego samo kamate koje su na njega naplaćivale", kaže Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud pojašnjenje presude nije dao, na pozive novinara nisu odgovarali. No zato su odgovorili u udruzi banaka, koji ističu da ni oni nisu zadovoljni presudom. Istiću da je jučerašnje pravno shvaćanje u suprotnosti s ranijim pravnim shvaćanjem istog suda.

"Smatramo da jučerašnji stav negativno utječe na razinu pravne i investicijske sigurnosti, a što se tiče samih banaka one će razmotriti pravna sredstva koja su im dalje na raspolaganju", kaže predsjednica udruge Tamara Perko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li posljednju riječ imati Ustavni sud?

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo