PREDSJEDNICA: / Ako ne bude dogovora, sutra ću raspisati nove izbore

Image
Foto: Pixsell, Slavko Midzor
22.12.2015.
18:57
Pixsell, Slavko Midzor
VOYO logo

18:45 "Predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta upoznali su me s činjenicom da raspolažu s potporom većine, konkretno 78 zastupnika, a što su potkrijepili potpisima. Stoga ću sačekati do sutra popodne, kada ću zaključiti 4. krug konzultacija.

"Stoga ću sutra poslijepodne održati peti i posljednji krug konzultacija. Do sutra navečer ili ćemo imati mandatara, ili ću ja imenovati privremenu nestranačku vladu i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što su joj na popodnevne konzultacije došli Božo Petrov i Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se mislilo da je na Pantovčaku u utorak popodne završio četvrti krug konzultacija o novom mandataru i čekalo se obraćanje predsjednice, iz Ureda predsjednice malo prije 17 sati objavili su da se konzultacije nastavljaju. Nakon toga je stigla potvrda Karamarka i Petrova da idu na Pantovčak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:52 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgodila je konferenciju za novinare koja se trebala održati nakon konzultacija.

12:50 Petrov je dao dramatičnu izjavu ispred sjedišta Mosta rekavši da su pregovori s koalicijom Hrvatska raste završeni! Više pročitajte ovdje: PETROV: Pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PETROV: /

Pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni!

Image
PETROV: /

Pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni!

12:41 Konzultacije je završila i Domoljubna koalicija. Tomislav Karamarko je rekao predsjednici "isto što i zadnji puta", koliko imaju potpisa, no odbio je ponavljati koliku podršku ima njegova koalicija.

Na spekulaciju o tome da devet zastupnika Mosta želi nastaviti razgovore s HDZ-om rekao je da nema takvu informaciju, ali da od prvog dana poštuje cjelovitost Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo dva rješenja, ili da se dogodi neki dogovor ili da predsjednica raspiše izbore. Što ja mislim? Ne znam, vidjet ćemo što će se tijekom dana dogoditi."

Na pitanje bi li bilo mučno da se Most vrati razgovorima s HDZ-om, Karamarko je rekao da to ne bi bilo mučno već da bi to bilo sjajno. Sve što je Karamarko rekao pročitajte ovdje: KARAMARKO: Razgovori Mosta i HDZ-ove koalicije bili bi sjajni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:28 Na konzultacije je stigla i delegacija Domoljubne koalicije, na čelu s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu izjavu prije početka konzultacija pročitajte ovdje: KARAMARKO: Ni oni očito nemaju 76 potpisa, ljudima sve ovo ide na živce.

12:20Božo Petrov je prilikom ulaska u sjedište Mosta u Smičiklasovoj ulici ipak dao medijima izjavu. "Bit će izjava uskoro. Nije se dogodilo gore ništa, dogodilo se prije, ali neću o tome. Imam hitan sastanak nacionalnog vijeća Mosta...", rekao je Petrov i nije želio elaborirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.10 "To se promijenilo", rekao je Zoran Milanović nakon što su ga novinari pitali da prokomentira prošlotjednu izjavu Bože Petrova o tome da će se "ići na izbore ako u utorak neće biti mandatara". Ni on nije davao šire izjave, rekao je samo da se pregovori nastavljaju i da očekuje dogovor između Božića i Nove godine.

Image

Petrov izjurio

11:51 Božo Petrov je kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na konzultacijama proveo svega 15-ak minuta, no po izlasku je odbio dati izjavu, prošao je pored novinara te sjeo u automobil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spustivši se iz predsjedničina ureda, Petrov je samo kratko pozdravio novinare i otišao s Pantovčaka.

Image

11:31 Božo Petrov je došao na Pantovčak i sjeo u "čekaonicu". S Kolindom Grabar-Kitarović treba se sastati u 11 i 40.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:10 Drago Prgomet iz HRID-a kazao je kako očekuju sastanke s obje koalicije ovih dana te da se kod predsjednice nisu izjasnili o podršci ikome. Istaknuo je da ne može dati potporu nekome tko ga za podršku nije ni pitao, misleći pritom na Petrova. Dodao je i da neće nikome potpisivati bianco podršku: “Telefonski razgovori su jedno, a oni službeni drugo”.

Image

11.14 IDS-ov Boris Miletić je također uvjetno dao podršku koaliciji Mosta i Hrvatske raste, ali nakon razgovora. "Mi smo dogovorili sve s gospodinom Milanovićem, koalicija s Mostom nam je prihvatljiva, ali moramo sjesti s budućim mandatarom, gospodinom petrovom i porazgovarati o ključnim politikama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da Most mora službeno reći tko je mandatar te će onda sjesti i razgovarati s njim.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin kazao je kako njegova stranka ne podržava niti jednu opciju niti daju potporu bilo kojem mandataru. "Ako naši saborski zastupnici budu potrebni za parlamentarnu većinu za formiranje vlade spremni smo razgovarati, ali ne pod bilo kojim uvjetima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako se sada ne vidi u kom smjeru ide zemlja i ulazi se u zonu nestabilnosti te se još više narušava ionako krhko povjerenje građana u političare i politički sustav.

"Ovome treba doći kraj i u kratkom vremenu treba znati imamo li parlamentrarnu većinu i može li se formirati vlada. Ako ne, onda idemo na nove izbore", rekao je Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.45 "Potporu smo dali gospodinu Milanoviću, no s obzirom na njihov stav da daju mandat gospodinu Petrovu, mi smo spremni razmotriti tu opciju,a sigurno je da trenutak u kojem jesmo i problemi u kojima se nalazimo vjerojatno bi zahtijevali i znanje i prepoznavanje cjeline problema koje je sasvim sigurno iznad onog što gospodin Petrov može pružiti, no nije na meni da o tome sudim, o tome će suditi predsjednica Republike", rekao je Radimir Čačić.

Image

"Ako dođe do toga da se podržava gospodina Petrova za mandatara, sjest ćemo i razgovarati. Sa svima smo razgovarali i to ne jednom i ne kratko. S Milanovićem kontinuirano, s Karamarkom vrlo ozbiljno, o suštinskim temama, a s Petrovom nikad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mislim da Petrov ne bi bio dobar kao osoba, on doista s namjerom i željom ulazi u ovo, da li za to ima snage, iskustva, sposobnosti, znanja, - ne, ne može imati. Možemo razgovarati."

10.40 Božo Petrov, čelnik Mosta, izgleda da je promašio vrijeme konzultacija, pa je došao na Pantovčak i otišao. ZBUNJENI PETROV: Čelnik Mosta promašio vrijeme konzultacija, okrenuo se i otišao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.25 Kod predsjednice je Radimir Čačić.

Image

Tko bi preživio nove obrate?

10.02Milorad Pupovac je rekao da zastupnici SDSS-a ostaju pri podršci koaliciji Hrvatska raste, uz malu izmjenu, da u skladu s odlukom koalicije da podrže Božu Petrova za mandatara, manjinski zastupnici pružaju njemu podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S Božom Petrovom nismo još razgovarali, nadamo se da hoćemo idućih dana, bilo bi normalno da razgovaramo ako ga podržavamo, lai koa što sam rekao, mi podržavamo koaliciju Hrvatska raste i želimo da se formira vlada i da se prekine ova iscrpljujuća situacija", rekao je Pupovac.

Na novinarski upit potvrdio je da su i dalje mogući obrati u stvaranju saborske većine, odnosno vlade. "Mogući su novi obrati, ali nisam siguran da bi ih itko preživio i zbog toga ih nikome ne bih preporučio. Ali, s druge strane, ovdje je predsjednica Republike koja je također akter u procesu i ima svoju ulogu. I svi mi koji sudjelujemo u procesu pregovaranja morali bismo voditi računa o toj činjenici", rekao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio pojasniti na koga misli kada kaže da neće svi preživjeti te dodao: "Svatko sada vodi računa o sebi, kao što možete vidjeti. Nikome ne želim loše, a mi smatramo da se postigne dogovor ako je moguće. Dajemo podršku za taj dogovor i mislimo da je to u interesu zemlje, ali vremena nemamo previše".

Drži da bi još mjesec dana bez dogovora bilo predugo i poprilično opeterećujuće za ekonomsku i političku situaciju. "Ne vidim razloga da sve traje još mjesec dana. Stvari su prilično jasne, možda još samo poneki detalj nije jasan i nije usuglašen. A stvar je samo u tome da se ljudi opredijele", kazao je Pupovac.

09.55 Zastupnik talijanske manjine, Furio Radin, kazao je da je podrška mandataru uvjetna. "Mi smo dali podršku mandataru kao klub nacionalnih manjina, no to ne znači da ćemo i glasati za njega, jer prije svega ga želimo upoznati, ja u životu nikad nisam sreo Petrova. Uvjet za podršku je njegovo poštivanje prava manjina i regionalizacija Hrvatske, pogotovo u odnosu na Istru, što se mene tiče", rekao je Furio Radin.

"Istra je Istra, a Rijeka je Rijeka, Istra mora ostati posebna županija, a kada se Hrvatska regionalizira, posebna regija". Radin je rekao i da bi vjerojatno podržao Petrova i da se odluči na koaliciju s Domoljubnom koalicijom.

Kod njega svinjokolje

09:40Šandor Juhas, zastupnik mađarske manjine: “Vrijeme karnevala dolazi. Narod je vesel. Kod nas su svinjokolje. Petrovu ide moja podrška”. Dodao je da se mišljenja čelnika mijenjaju iz sata u sat te se u tome teško snaći. “Vidjet ćemo što će se događati u idućim satima”, kazao je Juhas.

09.25 Vladimir Bilek, zastupnik češke manjine ostao je pri podršci koaliciji Hrvatska raste, odnosno kako je rekao, "odlučili su pružiti priliku Petrovu da preuzme odgovornost".

Veljko Kajtazi kazao je kako i dalje podržava koaliciju Hrvatska raste, a za mandatara Božu Petrova, čelnika Mosta.

09.10 Nakon kratkih konzultacija s predsjednicom, prvi su manjinski zastupnici dali izjave.

Zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj kazala je da ostaje pri svom stavu da manjine ne odlučuje, nego da se priklone onome tko ima većinu. "Nikome nisam potpisala", kazala je novinarima i dodala da čeka rasplet razgovora s Mostom.

09.05 Prema rasporedu, prvo dolaze manje stranke i manjinski zastupnici, a veće dolaze na kraju. Tako čelnici Mosta dolaze u 11.40, koalicije Hrvatska raste u 12 sati, a Domoljubne koalicije u 12.20.

Predsjednica će tražiti većinu

Nakon razvoja događaja na relaciji Most - Hrvatska raste - Domoljubna koalicija, tijekom kojih su obje koalicije u proteklih nekoliko dana Mostovom prijedlogu tripartitne vlade kazale i 'da' i 'ne', jasno je da neće biti tripartitne vlade.

Razgovore o sastavljanju saborske većine i Vlade nastavili su Most i Hrvatska raste, koji će od predsjednice danas zatražiti još nekoliko dodatnih dana za dogovor. To su jučer potvrdili čelnici dviju strana, Božo Petrov i Zoran Milanović, uvjereni u skoro postizanje konačnog dogovora. Petrov je pritom kazao da će ime mandatara biti poznato "u trenutku kad se definiraju sve stvari".

Prema neslužbenim informacijama, Milanović je Mostu ponudio potpise zastupnika koalicije Hrvatska raste s kojima bi Petrov danas otišao na Pantovčak, no iz Mosta mu je odgovoreno da im za to treba još neko vrijeme.

Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Završit će oko 12:30 sati

Podsjetimo, nakon trećeg kruga konzultacija Grabar-Kitarović upozorila je da je vremena "sve manje" i da neće dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive posljedice po stabilnost države.

Četvrti krug konzultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima počinju na Pantovčaku u 9 sati i predviđeno je da će trajati do 12.30 sati, nakon čega će se predsjednica obratiti javnosti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo