hns drži distancu /

Vrdoljak za RTL Danas: 'Bilo bi lijepo da ne idemo na nove izbore! Ali, ne računajte na nas'

'Četvrti izbori u godinu i pol dana baca ružnu sliku na hrvatsku politiku i sigurno idemo na živce građanima', rekao je predsjednik HNS-a

13.5.2017.
18:43
VOYO logo

Tjedan dana uoči lokalnih izbora bitka za birače vodi se po cijeloj Hrvatskoj. Premijer Plenković jutros se družio sa Zagrepčanima, a poslijepodne s građanima na jugu.

MOST-ov Božo Petrov političke je poruke poslao iz Sinja, a SDP-ov Davor Bernardić iz Bjelovara gdje je potvrdio strateški sporazum s HSS-om i HSU-om, ali bez HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je tome tako, provjerili smo s Ivanom Vrdoljakom koji je bio gost RTL-a Danas.

Hoće li HNS nakon lokalnih izbora surađivati sa HDZ-om i pomoći da vlada HDZ-a opstane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na to pitanje smo toliko puta odgovorili. Mi nismo ni uzrok ove destabilizacije, niti mislimo biti ključni faktor nakon lokalnih izbora. Nama su u fokusu rezultati lokalnih izbora, programi i rezultati sljedeće četiri godine. Ali se nadam da ovaj kaos koji je nastao koalicijom HDZ-a i Mosta će se smiriti i da će se politike početi baviti građanima, a ne samima sobom".

Kaže premijer razgovaramo sa svim parlamnetarnim strankama, kada s ste vi s njima zadnji put razgovarli?

"Prije dva tjedna".

Jesu li to pregovori o većini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, tada smo pričali o procedurama u Saboru. Imamo apsurdnu situaciju da mi ne možemo skupiti potpise za opoziv Vlade, Most je povukao svoj zahtjev za raspuštanjem Sabora, a nitko ne želi podržavati Vladu. Mi smo samo htjeli da se klubovi SDP-a i Mosta očituju i potpišu nam zahtjev za opozivom Vlade. Najgore je što se može dogoditi je da se ne želi izglasati nepovjerenje Vladi, a da Vlada nema većinu. Što je to ljudi? Do tog apsurda ne smijemo doći".

Je li HNS jedinstven u tome? Sve su glasnija nagađanja da su podjele u HNS-u.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da jest. Nemojte to raditi. Imamo toliko broj političkog silovanja u zadnjih nekoliko godina. Jedinstveni stav smo iznijeli prije nekoliko mjeseci o Mariću, Petrovu...i svaki put smo pokazali jedinstvo".

Davor Bernardić vam je ostavio otvorena vrata za partnerstvo na parlamentarnim izborima.

"Ajmo prvo vidjeti hoće li do parlamentarnih izbora doći. Četvrti izbori u godinu i pol dana baca ružnu sliku na hrvatsku politiku i sigurno idemo na živce građanima. Bilo bi lijepo kada bi se mogli izbjeći. Ne računajte na nas. Ali ako dođe do njih, naši prvi partneri su iz IDS-a, manjih regionalnih stranaka, nezavisnih lista".

Što Vam ne odgovara kod Bernardića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam problem s Bernardićem. Mi se često čujemo. Samo što su oni socijaldemokrati, mi liberali, mi smo predstavnici građanskog centra. U oporbi nema koalicija. Da ćemo sjesti za stol, pa naravno. Ali da ću prejudicirati hipotetske izbore pa hipotetsku koaliciju sa SDP-a - neću!"

A što ako vas samostalan izlazak na lokalne izbore ispadne fijasko?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa kako je to moguće? Pa mi ćemo potvrditi župana u Međimurju, u Varaždinu, u Dubrovniku, Pirovcu, Kraljevici..."

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo