posuo se pepelom / Vrdoljak se ispričao profesorima: 'Nisam imao namjeru obezvrijediti tuđe znanje i struku'

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ivan Vrdoljak službeno se ispričao zbog izjave koja je jučer izazvala buru u javnosti

1.10.2018.
14:38
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak danas se putem Facebooka ispričao zbog svoje izjave o mogućnosti prekvalifikacije profesora.

"Ispričavam se svima koje je moja nedavna izjava o mogućnosti prekvalifikacije profesora u projektu dualnog obrazovanja povrijedila i razljutila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi moji stavovi o obrazovanju uvijek su isticali profesore kao stup obrazovanja i zato je HNS upravo profesorima i znanstvenicima prepustio vođenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i pratećih reformskih procesa.

Moja ilustracija prekvalifikacije nije bila primjerena. Međutim, sasvim sigurno ta izjava nije imala namjeru obezvrijediti tuđe znanje i struku, nego jasno naglasiti da svaki reformski proces traži promjenu i prilagodbu svih nas koji smo u te procese uključeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, ako želimo prilagoditi obrazovanje potrebama tržišta rada i ako generalno želimo ići u korak s razvijenim zemljama, moramo otvarati širi dijalog i o osjetljivim pitanjima kao što su potrebe tržišta za pojedinim zanimanjima.

Argumentirana rasprava svih uključenih u ovu temu svakako je bolje rješenje nego zatvaranje očiju pred problemima koji se neće riješiti ako se pravimo da ih nema", napisao je Vrdoljak u svojoj isprici na Facebooku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Vrdoljak je komentirajući kritično stanje u hrvatskom obrazovanju rekao kako bi se deficit radne snage u obrazovnim vodama mogao riješiti prekvalifikacijama ili uvozom radne snage. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo problem, a to je deficit radne snage. To se može riješiti kratkoročno ili prekvalifikacijama ili uvozom radne snage. Dugoročno spajanjem obrazovanja i tržišta. Danas radimo promjenu u strukovnom obrazovanju, tamo je najviše deficitarnih. Ako danas nju radimo da bismo donijeli više prakse učenicima, stižu otpori 'nemojte ništa mijenjati", rekao je jučer Vrdoljak, ali je brzo požalio zbog toga i danas se eto, i službeno ispričao. 

Divjak: Nema potrebe za time 

Pitanje deficita radne snage u obrazovanju komentirala je danas i ministrica Divjak, osvrnuvši se također na izjavu predsjednika HNS-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Profesor povijesti se neće prekvalificirati u profesira informatike, za to nema potrebe, ali moraju se cjeloživotno obrazovati. Što je točno gospodin Vrdoljak mislio svojom izjavom, to morate pitati njega", rekla je Divjak.

"Imamo lošu demografsku sliku i bez obzira na promjene programa, vec duže vrijeme imamo institut zbrinjavanja tehnoloških viškova. Kad se radi o promjeni predmeta, sigurno postoje oni koji uz dodatno certificiranje mogu predavati druge predmete. U dualnom imamo predmet povijest staklarstva sigurno to moze predavati povjesničar", zaključila je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike