VRDOLJAK I PUPOVAC KRITIZIRALI KOLINDU: / 'Očekivao sam da bude predsjednica svih građana. Ušla je u to preduboko'

Image
Foto: PIXSELL

Milorad Pupovac smatra da se predsjednica Republike uključila u priču o referendumu prije nego što su stvari sazrele,

5.6.2018.
16:31
PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HNS-a rekao je da ga ne čudi referendumska inicijativa Željke Markić za održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava jer od nje nije niti očekivao proeuropsku, naprednu i otvorenu inicijativu, ali da je očekivao od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da je predsjednica svih hrvatskih građana, uključujući i manjina i da ne nasjeda na podvale populizma.

"Razgovarali smo o stavu većine oko referendumskih inicijativa. Reći ću svoj stav i HNS-a da nas uopće ne čudi Željka Markić i Živi zid (koji su potpisali inicijativu). Od njih stvarno nisam očekivao niti proeuropsku niti naprednu, otvorenu inicijativu ili Hrvatsku, ali sam očekivao od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da je predsjednica svih hrvatskih građana, uključujući i manjina i da ne nasjeda na ove podvale populizma", kazao je Ivan Vrdoljak nakon sastanka HDZ-a s koalicijskim partnerima. "Bože moj, netko napravi grešku, ali ne treba se na to trajno uhvatiti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USTAVNI STRUČNJAK PIŠE ZA NET.HR: /

Kako se predsjednica, svojim neobičnim potezom vezanim uz referendum, okrenula populizmu

Image
USTAVNI STRUČNJAK PIŠE ZA NET.HR: /

Kako se predsjednica, svojim neobičnim potezom vezanim uz referendum, okrenula populizmu

"Hvatanje potpisa na manjinama su najniže moguće strasti"

Ocijenio je da su hvatanje potpisa na pravima manjina "kao da su najveći danas u problem u Hrvatskoj", najniže moguće strasti.

"Kao da se nitko ne pita kako će završiti naša hrvatska manjina u Mađarskoj ili Srbiji, što će biti odgovor. Kao da se nitko ne pita kako povećati plaće, zaposlenost i investicije, već odjedanput pokreti koji toliko žele ući u Sabor i zastupati narod i onda koristiti sve benefite takvog javnog nastupa, skreću pažnju da su najveći problem u Hrvatskoj dosegnuta prava nacionalnih manjina", kazao je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje očekuje li da se predsjednica od toga distancira, kazao je da ne očekuje ništa.

"Uključila se u priču prije nego su stvari sazrele"

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac odbacio je optužbe Građanske inicijative "Narod odlučuje" o pritiscima iz redova vladajućih i oporbe protiv održavanja referenduma o izmjeni izbornog zakona i smanjenju prava manjinskih zastupnika. Pupovac je odbacio tvrdnje predstavnika inicijative o "manipulacijama političke kaste" kako bi zaustavila referendum o izbornim promjenama, koje bi uključivale smanjivanje broja zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru i njihovo isključivanje iz odlučivanja o povjerenju Vladi i državnom proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim da postoji bilo kakva kampanja Vlade, vladajuće koalicije ili političkih stranaka u Saboru", izjavio je Pupovac nakon sastanka predstavnika nacionalnih manjina s premijerom Andrejem Plenkovićem, održanom na temu provedbe operativnih programa nacionalnih manjina.

Za razliku od predstavnika inicijative, kaže Pupovac, nitko od političkih stranaka niti predstavnika Vlade ne vodi nikakvu kampanju niti se upušta u pretjerana komentiranja i izjašnjavanja u vezi s referendumskom inicijativom. Pupovac smatra i da se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović "uključila u priču prije nego su stvari sazrele i dublje ušla u to područje nego što je kazala da će ući". Predsjednica je u subotu u Osijeku izjavila da su građani davanjem potpisa na referendumsku inicijativu pokazali da žele promjene i izmjene izbornog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo