VRATIO SE IZ FINSKE U HRVATSKU I PODIGAO JEDNU BOLNICU IZ PEPELA: / Godišnje gubili oko 3,5 mil. kuna, a sad su u debelom plusu

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Mladi, nagrađivani doktor Marinko Rade vratio se iz inozemstva u Hrvatsku na mjesto ravnatelja zadužene bolnice u Rovinju koju je za godinu dana transformirao u uspješnu bolnicu s dobitkom

2.7.2019.
10:14
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Doktor Marinko Rade (37), dobitnik prestižnih nagrada za najboljeg mladog znanstvenika u području patologije kralježnice, koji se školovao u Londonu i Finskoj te upisao dva postdoktorata i potom se iz Finske vratio u Hrvatsku, došao je na ravnateljsko mjesto zadužene rovinjske bolnice "Martin Horvat" koju je vratio na noge. "Nije bilo mnogo vremena za razmišljanje, trebalo je odmah napraviti nekakve rezove. Nisu se mnogi složili s tim, ali ja sam zaista išao otvorenim srcem i to se na kraju pokazalo kao dobra i ispravna odluka", rekao je Rade za Dnevnik.hr.

Rade je ispričao kako je bolnica godišnje stvarala gubitak oko tri i pol milijuna, a nakon reforme sada su u dobitku. Već prve godine na dobitku su bili za milijun i pol kuna, a brojke bi mogle biti i veće da svake godine ne ulažu milijune u obnovu bolnice gdje su otvorili i ambulantu dječje ortopedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije pet godina se vratio u Rovinj

"Ja uvijek radim obrnuto, i u znanosti, i u životu. Svi idu van, ja idem doma. Finska je jako lijepa zemlja, i London je lijep, ali kući je kući, doma je doma. Isplatilo se", objasnio je Rade koji se prije pet godina vratio u rodni Rovinj.

U Londonu i Finskoj vodio je znanstvene timove koji su istraživali zašto magnetska rezonancija nekad pokaže sliku normalne kralježnice iako pacijent trpi bolove, a tražili su i uzrok degeneracije diska. "To je vezano s križoboljom, 70 posto stanovnika će okusiti limitirajuću križobolju. Zbog nje budete mjesec dana na bolovanju, ako smo našli uzrok, našli smo i target za nove terapije“, zaključio je Rade koji se prošloga mjeseca vratio s titulom najboljeg istraživanja u 2018. godini sa svjetskog kongresa u Japanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važnost timskog rada

Čak šest puta je nagrađivan u posljednjih pet godina. Jedini je na svijetu dva puta dobio nagradu za najboljeg mladog znanstvenika na uskom području patologije kralježnice. Ipak, Rade kaže da od uspjeha ne bi bilo ništa da nije timskog rada.

"Volim roniti, volim plivati i kada imam vremena, treniram plivanje. Plivam do punte i nazad i imam sreću što radim u tako lijepoj bolnici", dodaje Rade za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo