LJETO I 'PAPUČICE' / Vozite bosonogi ili u japankama? U nekim zemljama za to će vas papreno kazniti

Image
Foto: Profimedia

Europski autoklubovi proveli su istraživanje prometnih pravila u različitim državama te prikupili podatke o tome kako ćete se 'provesti' ako vas policija u nekoj zemlji ulovi kako vozite u neprikladnoj obući

29.6.2024.
9:41
Profimedia
VOYO logo

U ljetnim danima mnogi se vole osjećati ugodno i za volanom te nerijetko posežu za japankama ili pak voze bosonogi. Stručnjaci upozoravaju da to može biti opasno za prometnu sigurnost jer kod otvorenih cipela kao što su japanke, papuče ili sandale postoji opasnost da se pedala zaglavi između cipele i stopala vozača, što može prouzročiti ozbiljne nesreće.

Kazne su drugi razlog zbog kojeg je ovu vrstu obuće poželjno izbjegavati tijekom vožnje. Europski autoklubovi proveli su istraživanje prometnih pravila u različitim državama te prikupili podatke o tome kako ćete se 'provesti' ako vas policija u nekoj zemlji 'ulovi' kako vozite u neprikladnoj obući, piše HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Belgiji, Bosni i Hercegovini, Danskoj, Finskoj i Luksemburgu nema posebnih pravila o obući za vožnju ili bosonogoj vožnji, što znači da je sve dopušteno.

U Češkoj Republici vozači gospodarskih vozila moraju imati cipele dok voze, dok vozači osobnih vozila nisu posebno definirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRENUO JE KAOS /

Stručnjak iz HAK-a otkrio kada je najbolje putovati u sezoni i koji je dan u tjednu postao kritičan

Image
KRENUO JE KAOS /

Stručnjak iz HAK-a otkrio kada je najbolje putovati u sezoni i koji je dan u tjednu postao kritičan

Italija nema specifična pravila, ali vozači bi trebali biti svjesni da neadekvatna obuća može utjecati na isplatu osiguranja u slučaju prometne nesreće. Slično je i u Njemačkoj gdje se preporuča izbjegavanje japanki, sandala i natikača te bosonoga vožnja jer takva vožnja može rezultirati gubitkom prava iz osiguranja ako se dokaže da je obuća bila faktor u nesreći.

Slično je i u Mađarskoj gdje vozači mogu biti smatrani odgovornima za nesreću ako nisu nosili odgovarajući obuću, baš kao i u Nizozemskoj te Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija ne propisuje konkretne kazne za japanke ili bosonogu vožnju, ali vozači su dužni imati obuću koja omogućuje sigurnu vožnju, inače mogu biti kažnjeni.

U Španjolskoj su jasni: vožnja u japankama ili bez obuće je zabranjena, a kazna iznosi 80 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija nema izričitu zabranu, ali vozače se upozorava da za vožnju koriste čvršću obuću. Slično je i u Hrvatskoj.

Iako lagana ljetna obuća pruža udobnost, ona nije jamac sigurnosti u prometu te može utjecati na brzinu reakcije prilikom vožnje. Kako je u vožnji sigurnost prioritet, vozači bi trebali biti svjesni rizika koji neadekvatna obuća sa sobom nosi. To su prije svega sporije vrijeme reakcije te slabija sila kočenja u slučaju da nosite japanke ili vozite bosonogi, upozoravaju iz HAK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Produženi praznički vikend označava i velike gužve na cestama. Iz HAK-a imaju savjet za vozače

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo