ZAMKE NA BILOGORI / Vozili šumom i naletjeli na sajlu u visini vrata: 'Postavlja ih netko tko nije normalan'

Image
Foto: Profimedia/Shutterstock

Žice su bile postavljene na šumskom putu, tvrde vozači. Jedna takav slučaj završio je golemom tragedijom

Dunja Stanković

Dunja Stanković

Umjesto medicine, u zadnji čas upisala novinarstvo. Sportska novinarka koja je uplovila u informativu

6.2.2024.
11:16
Profimedia/Shutterstock
VOYO logo

Vozači quada prolazili su šumskim putom nedaleko od Mičetinca i Svete Ane na Bilogori i naišli na metalnu žicu razapetu između dvaju stabala u razini vrata. Vijest je to koja je odjeknula na bjelovarskim portalima, a 45-godišnji vozač na sreću nije ozlijeđen jer je žica u naletu pukla.

"Žica je bila zavezana u visini vrata. Bili na quadu, motoru ili biciklu, ona točno udara u vrat. Sva sreća da domaćin koji nas je vodio tim putem nije brzo išao. Ne bi se lijepo proveo s kolegom koji je išao iza njega", prepričao je Amel, još u nevjerici zbog činjenice da su za dlaku izbjegli tragediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne daj Bože da nekog ubiješ kao što je to bio slučaj u Istri prije dvije ili tri godine. Očito za idiote i kretene ne znači ništa postaviti žicu s namjerom da nekom nanesu teške ozljede ili nekog ne daj Bože ubiju", ogorčeno je poručio pa upozorio sve da pripaze na taj dio Bilogore.

Koprivničko-križevačka policija u međuvremenu je objavila da traga za osobom koja je postavila žicu između 22. siječnja i 4. veljače preko šumske staze. Počinitelja sumnjiče za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te će protiv njega podignuti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to je kazneno djelu predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, potvrdili su nam iz policije.

'Oni koji postavljaju žice nisu normalni'

"To je neprihvatljivo, a osoba koja postavlja te žice nije normalna", komentirao je za Danas.hr tajnik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika Miljenko Županić, inače diplomirani inženjer šumarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ovo jedini takav slučaj s obzirom na to da se godinama već govori o problemu postavljanja ovakvih i sličnih opasnih prepreka poput žica, užadi, sajli ili čak dasaka s čavlima.

"Po meni je to kazneno djelo. Zapravo se radi o preprekama koje su opasne i ovakve slučajeve treba sankcionirati", dodao je Županić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
užas u podravini /

Naletjeli na žicu u šumi, bila je svezana u visini vrata: 'Ne mogu vjerovati. Zašto?'

Image
užas u podravini /

Naletjeli na žicu u šumi, bila je svezana u visini vrata: 'Ne mogu vjerovati. Zašto?'

Savez je i ranije oštro osudio ovakvu praksu upozoravajući posjetitelje šume koji se tako mogu naći u opasnosti. S druge strane, ističu problem vožnje po šumama i smatraju da se ona treba bolje regulirati.

"Zakon o šumama dopušta korištenje šuma, bez obzira na njezina vlasnika, u rekreacijske svrhe. A u to nikako ne spada vožnja. Vozači quadova bi se trebali kretati označenim putevima, a ne šumama jer vozila rade štetu na tlu i biljkama te uznemiravaju životinje što je problematično", govori nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik šume, ističe, ima pravo ograditi dio, ali to onda mora biti vidljivo. U tom se slučaju može koristiti rampama, ali nikako tankim žicama koje su teško uočljive, posebno tijekom vožnje.

"Jako je opasno jer kod brze vožnje te se žice ne vide i vi se ne možete na vrijeme zaustaviti. Teško je reći tko postavlja ovakve prepreke, svaka insinuacija bi bila pogrešna. Očito je to netko kome smetaju quadovi i osoba koja, po meni, nije baš normalna. Takvo sprječavanje prolaska je jednostavno neprihvatljivo", upozorava Županić dodajući da se ovakvi problemi javljaju i u ostatku Europe zbog čega se svugdje počinje s njihovim rješavanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konkretnom slučaju s quadovima žice su bile postavljene na šumskom putu, ne privatnom posjedu, barem tako tvrde vozači.

Sajla u šumi ubila mladog Doriana

Daleko najtragičniji slučaj kojem su kumovale takve zapreke je stravična smrt mladoga Doriana Semiona Valentića koji je tog kobnog ljeta 2020. napunio 21 godinu. Samo mjesec dana kasnije, naletio je na sajlu koja mu je prerezala vrat tijekom vožnje motorom po šumskom predjelu na Grobniku, a taj je događaj cijeli kraj zavio u crno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov je prijatelj vozio ispred njega, u zadnji čas uočio je sajlu i uspio pobjeći, no Dorian nije bio te sreće. Sajla, koja ga je ozlijedila u području vrata, ga je bacila s motora, a prizor s mjesta nezapamćene tragedije je bio stravičan.

Hitna pomoć je brzo stigla, liječnici su mu pokušali pomoći na mjestu nesreće, no nije mu bilo spasa. Društvene mreže tada su brujale o slučaju, a neki su uvjeravali da se ne radi o nesretnom slučaju, već ubojstvu s predumišljajem. U verziju priče o nesretnom slučaju nije vjerovao ni otac stradalog mladića. "Sajla je točno stavljena na mjestu gdje je mogao razviti ubrzanje od 40-50 na sat. Ovo nije obična prometna nesreća. Netko tko je stavio žicu na tu visinu, na tom mjestu, točno je htio poručiti ‘e nećeš tuda", tada je govorio Damir Valentić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sajla se na tom mjestu navodno postavljala godinama zbog čega je svojedobno pokrenuta istraga nad trojicom muškaraca, a naknadno podignuta i optužnica. Biciklisti i motoristi također su se bili dignuli na noge i upozoravali da su i sami znali nabasati na čavle, šiljke, sajle i omče tijekom svojih vožnji. Tvrdili su da su sve prijavljivali policiji i tvrdili da se ništa značajno nije promijenilo.

Smrtonosne zamke za vozače quada i motocikala pronađene su i lepoglavskom dijelu Ivanščice što je osudilo tamošnje Vijeće za prevenciju kriminaliteta. Vijećnik županije Grada Lepoglave Hrvoje Kovač tada je u priopćenju podsjetio da su šume Sjevernog Zagorja igralište za ljubitelje adrenalinske vožnje, ali i mjesto na kojem se vodi "tihi rat" između motociklista i ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnih slučajeva postavljanja prepreka na staze koje koriste vozači četverocikla i motora bilo je i prošle godine u Koprivničko-križevačkoj županiji. U rekreacijskoj šumi pored Koprivnice nepoznati je počinitelj srušio drvo na stazu i to odmah na skretanju kako vozačima ne bi bila odmah uočljiva.

POGLEDAJTE VIDEO: Lovran i Daruvar zavijeni u crno: 'Kad je vozač shvatio što se dogodilo, ostao je šokiran, čuo se plač i vriska'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo