40.000 novih prvašića /

Vozači - oprez: Od ponedjeljka pola milijuna djece kreće u školu

'Tek onda kad statistika bude 0 poginulih na cesti, znat ćemo da smo nešto napravili', kazao je Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja

1.9.2018.
8:00
VOYO logo

Vozači - oprez! Od ponedjeljka posebnu pozornost treba obratiti na nove sudionike u prometu. Oko pola milijuna djece kreće u školu. I ove godine policija pokreće akciju "Poštujte naše znakove" i poziva sve vozače na poštivanje prometnih propisa i ograničenje brzine, osobito blizu škola. Nemojmo se na to oglušiti.

Frida je od ponedjeljka prvašica. Put do škole nije bez prepreka, no svladala ga je uz majku pod ruku. "Prije nego što pređem cestom gledam lijevo-desno", kazala nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ireni je kao roditelju i vozaču, najgora noćna mora, kaže, prvašić koji neoprezno pretrčava preko ceste. "Svakako prije škole bi trebali prošetati sami s djetetom i objasniti mu na koje stvari bi trebalo pripaziti", ispričala nam je.

Frida i još 40 tisuća djece diljem Hrvatske kreće prvi put u školu. 24. godinu za redom policija organizira akciju "Poštujte naše znakove". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ući ćemo u svaki prvi razred i ne kroz predavanja nego kroz razgovor ćemo pokušati djecu senzibilizirati za promet kao i roditelje", najavio je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Da je edukacija o prometu važna, govore i brojke. U odnosu na prošlu godinu, broj poginule djece na cestama manji je za 60 posto. U prvih sedam mjeseci ove godine život je izgubilo dvoje djece, dok je u istom razdoblju lani zabilježeno pet smrtnih slučajeva. Najalarmantije - najviše djece koje strada u prometu bilo je u vozilu, njih 60 posto.

"Tek onda kad statistika bude 0 poginulih na cesti, tek onda ćemo znati da smo nešto napravili", kazao nam je Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.

Sigurnost djece odgovornost je odraslih - smatra pravobraniteljica za djecu. "Treba pozvati i općine, gradove i županije nek obrate pozornost na prostor oko škola gdje djeca ulaze izlaze iz autobusa", ističe Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sva upozorenja, da ih se lakše uoči po lošem vremenu, svaki prvašić dobit će i reflektirajuću kišnu kabanicu. Frida će tako sigurno u prve školske pobjede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo