davor bernardić /

'Volonterski rad treba priznati kao radno iskustvo, ugovori na određeno ljude čini nesigurnima, zato i odlaze'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na pitanje naše novinarke kako komentira ponašanja Vlade u sporu sa Slovenijom, šef SDP-a kazao je kako traži njihovu punu ozbiljnost u rješavanju

9.1.2018.
12:46
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić održao je konferenciju za novinare u središnjici stranke na Iblerovu trgu.

"SDP ove godine rješava tri pitanja: ona vezana uz investicije, radna mjesta, siromašne, umirovljenike, zaustavljanje iseljavanja. Napustilo nas preko 50 tisuća ljudi. Vladajućima su puna usta mladih ljudi, ali mladi nemaju mogućnost izbora karijere, napredovanja, krova nad glavom. Ne cijeni se njihov trud i znanje. Mladi nisu roba nego istinska šansa i nada društva. U zadnjih mjesec dana obilazio sam cijelu RH... Moramo vratiti optimizam, nadu i vjeru... Da vrijedi ostati, graditi i stvarati", kazao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje naše novinarke kako komentira ponašanja Vlade u sporu sa Slovenijom, šef SDP-a kazao je kako traži njihovu punu ozbiljnost u rješavanju. 

"Trebaju nam dvije stvari od vlade: detaljno izvješće o usklađenosti arbitraže u odnosu na naše zahtjeve (da se vidi gdje smo izgubili, a gdje dobili) i strategija implementacije bilateralne odluke, strategija krize izlaska iz arbitražnog spora. Odluka na kraju dana mora biti bilateralna. Postoji jedan 'catch', Vlada mora početi raditi. Prozivam Vladu da se prihvati posla i nađe rješenje sa Slovenijom", poručio je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj parlamenta je, kako kaže, stvoriti plan za mlade i zaustavljanje iseljavanja. "Neka vladajući prihvate i ovu našu ideju, inače egzodus".

Dodaje i kako se volonterski rad treba priznati kao radno iskustvo te smatra kako treba vratiti vježbeništvo i limitirati SOR. 

"Dvije mjere ne mogu istovremeno, SOR je besplatna radna snaga i za time će uvijek poslodavci posegnuti", kazao je Bernardić.

"Trebaju se stimulirati ugovori na neodređeno. Preko 90 posto je ugovora na određeno, to stvara nesigurnost, zato ljudi odlaze. Dobna granica za rasterećivanje od doprinosa treba biti 35 godina. Prioritet je dodjela zemljišta poljoprivrednih za mlade. Treba i sufinancirati stanove za najam, ne samo prodaju. U ruralnim sredinama treba se pri gradnji građane osloboditi komunalnih naknada i niz dozvola za one koji žele ostati. RH je najljepša zemlja na svijetu, ogromne su mogućnosti i potencijali, treba im vratiti nadu u RH. Pozivam sve da se uključe u plan za mlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo