'Voljela bih da sam mrtva, a moji su silovatelji slobodni'

'Jedna žena, koja je bila smještena u drugoj kući, kazala mi je da su se moji krici čuli u cijeloj ulici.

1.7.2011.
12:02
VOYO logo

"Žene Vukovara nose se punih dvadeset godina s proživljenim strahotama zločina silovanja nad njima. Zločin ne zastarijeva, ali ljudski vijek ima trajnost i mnoge žrtve nisu dočekale izvršenje pravde", stoji u pismu Marije Slišković, koja se javnosti obratila potaknuta stravičnim slučajem Antonije Bilić.

Marija Slišković napisala je knjigu koja će uskoro ugledati svjetlo dana, a u kojoj 14 žrtava silovanja u ratnom Vukovaru priča o strahotama koje su prošli. Među njima je i jedan muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od žrtava je i 40-godišnja S.M. koja je silovanje proživjela sa svega 22 godine. Tada je bila razvedena, majka jednog djeteta. Radila je u sanitetu i bila zaručena za svog današnjeg supruga. Opisuje kako je stravu doživjela u kućama u koje su civili bili smješteni nakon uhićenja i u kojima su svakodnevno bili ubijani.

"Jedna žena, koja je bila smještena u drugoj kući, kazala mi je da su se moji krici čuli u cijeloj ulici. Uz sav strah od smrti, paniku zbog obitelji, za koju nisam znala ni gdje je, ni što je s njom, proživljavala sam i najgoru moguću fizičku i psihičku torturu. Sve ove godine mislim da je smrt bila bolji i jednostavniji izbor od ovoga, jer ovo nije život, a što je najgore, opterećuje i moju obitelj. Osjećam se prljavo, i tu prljavštinu ni u mislima ne uspijevam skinuti sa sebe, a uza svu muku još doživljavam i osudu i odbacivanje sredine. Samo zato što sam bila razvedena, popljuvana sam od svojih suboraca i okarakterizirana kao srpska kurva. Mislite li da je moguće s tim teretom živjeti", kaže Vukovarka, danas majka četvero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Molila sam da me ubije'

Prvo ju je silovao bivši susjed.

"Vrištala sam, povraćala, bilo mi je zlo, molila sam da me ubije. Vratio me nazad u istu kuću. A nekoliko dana kasnije, došla je gospođa koja je bila također smještena u toj kući i rekla da me trebaju u dnevnom boravku. Otišla sam i tamo zatekla tri čovjeka. Četnika. Rekli su mi da izaberem s kojim ću biti. Bilo mi je strašno. Htjela sam biti mrtva. Ali sam morala živjeti. Zbog svoga djeteta. Zbog roditelja. Zaručnika. Onih koji su me voljeli. Pokušala sam suicid. Nakon pet godina liječenja, psihijatru sam uspjela ispričati tek jedan dio. Neke stvari, neka sjećanja, neke riječi godinama nisam mogla ni izgovoriti...", - ispričala je S.M. Slobodnoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silovatelji slobodno šeću

Jedan od njenih silovatelja tada je bio policajac, a danas slobodno šeće Vukovarom čekajući ishod obnovljenog postupka. Drugi je u Srbiji bio osuđen na tri godine zatvora, ali je pobjegao i za njim je raspisana međunarodna tjeralica. A ostali su kojekuda...

S.M. najviše peče saznanje da i Hrvatice koje su svjedočile na suđenjima priznaju samo silovanje tijekom kojeg su se čuli njeni krici. Za ostala priznaju da su je odvodili, ali navode kako ne znaju što su s njom radili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201106300805006

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo