Zalihe bile pri kraju /

Vojska se probija do posljednjih zametenih: 'Tjedan dana smo bili izolirani, spas je stigao u zadnji čas'

Metar po metar probijala se i danas vojna mehanizacija kroz metarske nanose snijega do Podljuta, jednog od zaseoka Velike Popine kraj Gračaca

2.3.2018.
18:33
VOYO logo

U Lici se podigla temperatura tijekom dana na 6 stupnjeva, pa je snijeg pod kišom počeo kopniti, ali cestari i vojska još uvijek imaju pune ruke posla.

"Nakon 14 punih danas su mašine došle. Hvala vojsci Republike Hrvatske što su došli da nam pomognu, da nam otvore put. Imamo čak u selu bolesnih koji trebaju doći iz bolnice u Gospiću", priča nam Đoko Stojsavljević iz Velike Popine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A imaju i brige oko stoke koja ne može iz staja. U jednom od zaseoka živi devetoro mještana i Inženjerijska bojna Gardijske motorizirane brigade je još sinoć pokušala doći do njih, ali nije bilo izvedivo.

"Sinoć smo krenuli negdje iza 8 sati i došli smo negdje do kilometar puta, pa smo u dogovoru s gospodinom koji tu živi prekinuli posao i nastavili jutros. I evo napokon smo došli do cilja", kazao nam je bojnik Dražen Mazali, zapovjednik Inženjerijske bojne Gardijske motorizirane brigade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su mještani inzistirali da ih okrijepe domaćim proizvodima. Gospođa Mira kaže da im mesa i sira im ne nedostaje, ali zalihe svega drugog su im pri kraju.

"Kad smo bili u gradu ja ne pamtim. Ima već otkako smo zameteni. Nikako nismo bili ovako zameteni. I ovo što imamo zaliha to je već pri kraju, sve se prazni. Teško, teško. Spas je došao u posljednji čas", ističe Mira Stojsavljević iz Veline Popine.

Mještani Mazina, na drugom kraju Općine Gračac još uvijek su čekali da se otkopa cesta do njih. Bageri Hrvatskih cesta zbijeni i smrznuti snijeg su kidali i iznosili korpu po korpu. Cestari ovih dana rade danonoćno.

Susrećemo se sa svim i svačim, ali uspijemo mi to. Sposobni smo, a i nije nam prvi put. Ljudi su nervozni, ali sve se da stići. Radimo po 24 sata, po 15 sati, kako kad", priča nam Mario Jerbić, Ceste Zadarske županije Ispostava Gračac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od glavne ceste do Mazina ima osam kilometara, ali ta je dionica poznata po olujnom vjetru, pa su cestari u prethodnim probojima riskirali da i sami budu zameteni.

"Problem je bila velika snježna vijavica, a mi smo čistili dva dana. Drugi dan smo se uspjeli probiti do sela Mazin. Međutim, kad se stroj vraćao, opet je morao čistiti za sobom jer zbog goriva nije mogao dalje ići i vraćati se nazad", kazao nam je Stjepan Knežević, nadcestar Cesta Zadarske županije Ispostava Gračac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Mazina do kojeg planiraju doći večeras, za sutra im ostaje jedino još proboj do malog sela Prljevo.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo