Bilo je dramatično… /

Voda se povlači iz Like, ali ne i iz podruma: 'Do jučer popodne nisam moga ni blizu tu doći, sve je bilo pod vodom'

Nakon dramatičnih prizora, voda se iz poplavljene Like ipak povlači pa su Hrvatske vode ukinule izvanredne mjere obrane od poplava

27.12.2021.
19:00
VOYO logo

Nakon kiše koja je danima padala i naglog topljenja snijega na Velebitu, nabujale rijeke ugrozile su naselja uzvodno od Gospića.

Prvi na udaru već desetak godina je Lički Novi gdje su mještanima poplavljeni podrumi i gospodarski objekti koje ponovno moraju ispumpavati i sušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoć je dvorište našeg sugovornika bilo doslovno potopljeno. Sada se Metar visoka voda povukla, pa Frane može spustiti cirkularnu pilu koju na improvizirano vitlo podiže kad god krene poplava.

"U petak ja do 4 sata ujutro pumpam vode van, dobro je, zadovoljan. Ali dvorište još nije pod vodom. Za pola sata, voda je ušla u dvorište, popunjava i meni iza leđa na vrata ulazi unutra. Ja bježim van, gasim pumpu, sve skupa i do jučer popodne nisam moga ni blizu tu doći, sve je bilo pod vodom", objašnjava Frane Brkljačić iz Ličkog Novog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplavili su podrumi 5 obiteljskih kuća i nekoliko gospodarskih objekata kao i devet lokalnih prometnica koje su danas tijekom dana ponovno puštene u promet.

Image
Bujica nosi sve pred sobom /

Nabujala silovita Zrmanja u Obrovcu i dalje se prelijeva preko rive, teče jako brzo, ali čini se da su najgore izbjegli

Image
Bujica nosi sve pred sobom /

Nabujala silovita Zrmanja u Obrovcu i dalje se prelijeva preko rive, teče jako brzo, ali čini se da su najgore izbjegli

"Pripremljeni su bili i timovi koji su trebali biti produžena ruka Zavoda za hitnu medicinu za ova područja u koja se nije moglo doći. Ekipa Gorske službe spašavanja, Crvenog križa i Javne vatrogasne postrojbe Gospić bili su spremni otići i do najudaljenijih točaka i dovesti bolesne ili nemoćne do grada", rekao je voditelj Službe civilne zaštite Gospić, Joso Živković.

"Voda se povukla, noćas nismo imali nikakvih intervencija. U ovom trenutku procjenjujem da je kriza prošla", kaže Milan Mataija, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Gospića.

Veća materijalna šteta je izbjegnuta jer su mještani naučili živjeti pripravni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi to sve dižemo. Krumpire, zelje, vino. Sve to podižemo na police, dižemo za metar. Da je pod betoniran, a moga sam to betonirat, voda uđe i neće van. Ovako, kako uđe, tako se i vrati nazad. A da je beton, ostala bi. Onda daj pumpe, vatrogasce da ispumpaju. I onda ostaje vlaga u zidovima, danima, godinama, mjesecima", objasnio je Mićo Stilinović, stanovnik Ličkog Novog.

Poplave u Novi Lički dolaze nakon velikih kiša ili naglog topljenja snijega na Velebitu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji i onaj tehnički dio, drugi dio priče, a to su propusti, održavanje propusta i izljev iz korita rijeka. Dio građana na ovom području gdje se izljevi događaju smatraju da je i dio izgrađenog benta kod Murković mlina u centru grada uzrokovao također jednim dijelom tu poplavu“, kaže Mataija, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Gospića.

Bent, odnosno građevina koja regulira nivo rijeke, izgrađena je 1894. godine, a rekonstruirana prije 11 godina. Mještani Ličkog Novog tvrde da od tada imaju problema jer je bent u Gospiću povišen za metar i više nije polupropustan, pa Novčica plavi uzvodno od Gospića. Od Hrvatskih voda očekuju ponovnu rekonstrukciju.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo