posao na daleko /

Vlasnica prve vize za digitalne nomade kod nas je Amerikanka Melissa Paul: 'Zaljubila sam se u Labin'

Kao digitalni nomad u Hrvatskoj može dobiti vizu na maksimalno godinu dana

29.1.2021.
7:00
VOYO logo

Hrvatska je dobila i svog prvog službenog digitalnog nomada. Ponosna vlasnica prve ikad izdane vize za digitalne nomade je Amerikanka Melissa Paul. Radi kao marketinška savjetnica, piše blogove o putovanjima, vodi društvene mreže raznim kompanijama, a sve to iz mira i tišine istarskog Labina.

Ako još ne znate, digitalni nomadi su ljudi koji rade preko računala, i mogu živjeti na Maldivima, u Lisabonu ili Palagruži, gdje god ih je volja, samo da ima signala. A Hrvatska se konačno u nečem pokazala progresivnom, mi smo nakon Estonije prva europska zemlja koja modernim nomadima uopće izdaje vize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Još uvijek viza nije u obliku iskaznice, samo je pismo, ali je to jako uzbudljivo za mene. Pismo je rješenje u kojem piše da dolazi, za tri tjedna ću imati baš pravu vizu'', rekla je Melissa Paul, prvi službeni digitalni nomad u Hrvatskoj.

''To je teško dobiti vizu u svakoj zemlji u kojoj sam bila, ali to je dio procesa. Naravno, dobiti papirologiju koja ti je potrebna je bilo izazovno, samo zato što je sve to potpuno novo za državu. Nisu znali što im je od dokumentacije potrebno da bih dokazala da sam digitalni nomad, da imam novac koji mi je potreban za život ovdje, stan i osiguranje'', dodala je Paul.

Image
Sve ih je više u Hrvatskoj /

Tko su digitalni nomadi? Mogu raditi bilo gdje u svijetu, a potrebni su im tek laptop i dobra internetska veza

Image
Sve ih je više u Hrvatskoj /

Tko su digitalni nomadi? Mogu raditi bilo gdje u svijetu, a potrebni su im tek laptop i dobra internetska veza


Kao digitalni nomad u Hrvatskoj može dobiti vizu na maksimalno godinu dana. Ne može se produljivati, može se tražiti za još šest mjeseci, tri mjeseca. Nakon što prođe tih dvanaest mjeseci, morat će otići na šest mjeseci i onda se mogu ponovno vratiti u Hrvatsku i zatražiti vizu.

Ona je odabrača Labin za svoj privremeni dom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ima jako puno lijepih i izazovnih mjesta, ali baš sam se zaljubila u Labin. Ima sve što želite. Ima more, stari dio grada, povijesni centar, ima pogodnosti i progresivne stavove za napredak'', opisala je Paul.

Po zanimanju je marketinški savjetnik, ali bavi se i  izradom web stranica, piše blogove, vodi  društvene mreže za kompanije koje se bave dizajnom interijera, uglavnom prostora za vjenčanja. I radi s klijentima u uređivanju posebnih događanja.

''Radim s kompanijama u Meksiku, u Cabo san Lucasu, Philadelphiji i New Yorku. U Hrvatskoj sam već šest godina. Došla sam tu sa svojim, sad već bivšim suprugom čija je obitelji porijeklom s otoka Krka. Rastali smo se prije nekoliko godina, ali meni se tu toliko svidjelo da sam ostala, ali sve teža je bila mogućnost ostanka u Hrvatskoj, pa mi je drago da sada zbog vize mogu biti tu'', rekla je Paul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo