Vlada želi spriječiti povrat imovine strancima?

Stranci se iz prava na povrat mogu izuzeti jedino promjenom Ustava.

23.2.2012.
10:08
VOYO logo

Kukuriku vlada ipak razmišlja o promjenama Ustava. Prema pisanju Novog lista, razlog tome je povrat imovine stranim državljanima koja im je oduzeta u vrijeme bivše države. Pri tom se razmišlja o dvije solucije.

Računaju i na podršku HDZ-a

Prva je da se strane državljane sasvim izuzme iz prava na povrat, a to je moguće isključivo promjenama Ustava, odnosno ugrađivanjem odredbe koja bi to pravo davala samo hrvatskim državljanima. Iz Vlade računaju kako bi za promjenu Ustava u ovom slučaju imali i podršku HDZ-a koja im je nužna za promjenu Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je tijekom 90-ih godina bilo propisano zakonom, no sporna je odredba ukinuta odlukom Ustavnog suda 1999. godine jer je bila diskriminatorna.

No, list doznaje i kako se u Ministarstvu pravosuđa radi na izmjenama zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme komunizma kojima bi strani državljani bili izjednačeni s hrvatskim državljanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Židovima sinagoga

Imovina oduzeta u vrijeme NDH neće biti obuhvaćena izmjenama zakona o naknadi za oduzetu imovinu jer će se izmjene zakona, ako budu donesene, i dalje odnositi samo na razdoblje komunističke vladavine. U Ministarstvu pravosuđa dogovara se simbolična gesta prema židovskoj zajednici kojom bi se pokazalo Židovima da suosjećamo s njima. Jedan od prijedloga je i izgradnja sinagoge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo