VLADA U TREĆEM PAKETU MJERA ŽELI UKINUTI PARAFISKALNE NAMETE: / Reaktivirat će javni prijevoz, poljoprivredu, turizam...

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Gospodarstvenici će u jeku koronakrize biti oslobođeni većeg dijela parafiskalnih nameta, a u planu je i reaktivacija pojedinih djelatnosti u skladu s epidemiološkom slikom

17.4.2020.
9:30
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

U trećem paketu mjera za spas gospodarstva posrnulog zbog pandemije koronavirusa trebalo bi se naći i ukidanje većine parafiskalnih nameta za poduzetnike. Njihova je dugogodišnja želja oslobađanje od plaćanja barem nekih od 448 parafiskalnih nameta, a ministar gospodarstva i poduzetništva Darko Horvat potvrdio je kako je rasterećenje bilo u planu i prije pandemije te da će biti realizirano u sljedeća dva tjedna.

"Jedan veliki dio njih usmjeren je samo isključivo na specijalizirane djelatnosti. Prihodi državnom proračunu ili proračunima lokalne i područne samouprave ne ugrožava funkcionalnost bilo kojeg od tih proračuna i nema razloga da se takvi parafiskalni nameti ne ukinu", rekao je ministar Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KREĆE POPUŠTANJE MJERA? /

Zadnju riječ će imati epidemiolozi; Beroš objasnio što znači umrijeti s ili od koronavirusa

Image
KREĆE POPUŠTANJE MJERA? /

Zadnju riječ će imati epidemiolozi; Beroš objasnio što znači umrijeti s ili od koronavirusa

Prijedlozi do danas

Poduzetnike će razveseliti i vijest da je premijer Andrej Plenković svojim ministrima dao zadatak da do danas predlože reaktivaciju pojedinih gospodarskih aktivnosti. Jedan od glavnih prioriteta je reaktivacija javnog prijevoza, a u ostalima će se ministri voditi regionalnim specifičnostima. Tako će se na sjeveru Hrvatske popuštati mjere za metalsko-prerađivačku industriju, u Slavoniji za poljoprivredu, a na obali za turizam, javlja RTL.

"Mi u određenim dijelovima Hrvatske imamo industrije koje su potentne i za koje sam siguran da mogu danas funkcionirati puno agilnije i brže ako se jedan dio tih mjera uobliči u jednu malo drugačiju formu", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgubljeno 19.000 radnih mjesta

Vladine procjene govore da je od početka koronakrize Hrvatska izgubila oko 19.000 radnih mjesta. To će biti misao vodilja za popis koji će premijeru predati ministar rada i mirovinskog sustava.

"Pratimo kako se kreće stopa zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti po pojedinim sektorima i predložit ćemo, naravno, one sektore koji bi mogli započeti sa svojim radom, odnosno, popuštanje mjera, a da to ne naruši epidemiološku situaciju", poručio je ministar Josip Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će epidemiolozima predstaviti popis svih aktivnosti koje planira reaktivirati, a na njima je potom da odrede zaštitne mjere i mogućnosti za provođenje tih aktivnosti.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo