neizvjesna situacija / Vlada traži savjetnika za otkup dionica INA-e, oporba žestoka: 'U osam mjeseci Plenković nije napravio ništa'

Osam mjeseci nakon bombastične najave da će Hrvatska otkupiti MOL-ove dionice INA-e - sve je ostalo samo na najavi. Tek sada Vlada je odlučila angažirati savjetnika koji će procjeniti koliko INA-a vrijedi

24.8.2017.
18:50
VOYO logo

Lani na Badnjak, nakon Izgubljene arbitraže, premijer je najavio: vratit ćemo INA-u.

"Stoga će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cijelokupnog udijela MOL-a u INA-i po modelu koji smo već razradili", rekao je Plenkoviž 24.12. prošle godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno 8 mjeseci poslije, dionice su i dalje čvrsto u rukama MOL-a, a modeli otkupa - od prodaje dijela HEP-a do osnivanja Holdinga ili izdavanja obveznica - više se niti ne spominju.

Štoviše, ne zna se ni koliko INA uopće vrijedi. Kako dalje, stoga će za Vladu odlučiti - savjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebate dobit jednog renomiranoga svjetskoga partnera koji može napraviti prije svega adekvatnu evaluaciju kompanije i potencijalnu analizu strateškog partnera", kaže Plenković. 

Savjetnika, za kojeg se očito već zna da neće biti iz Hrvatske, natječajem će izabrati Ministarstvo energetike i Ministarstvo financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki od vas su me pitali isto koliko će on koštati? To je u ovom trenutku nemoguće za reći, dakle mi jedino što smo u objašnjenju same odluke naveli da će sredstva naravno biti osigurana", izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

SDP želi da se INA vrati u hrvatske ruke, ali tvrde - sve ide presporo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije trebalo proći 8 mjeseci da se izabere savjetnik i sad prođe još, koliko, godinu dana, da se nešto procjenjuje. Gospodinu Plenkoviću će za to vrijeme isteći mandat. Dakle nije radio ništa", kaže Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a.

Naftni stručnjak Davor Štern smatra da je odabir savjetnika najbolji i jedini logičan put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da sve ono prije što se radilo bez utjecaja i pomoći savjetnika sa strane je završilo kako je završilo. Do kraja godine, odnosno početka iduće bi mogao jedan po meni kvalitetan savjetnik biti u mogućnosti sagledat sve elemente", kaže Štern.

Jedan od tih elemenata su i INA-ine rafinerije u Sisku i Rijeci. Sindikati poručuju kako su doznali da se nafta ponovno iz Siska pokušava prebaciti u Rijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je neprihvatljivo da se rade parcijalna rješenja, da se vuku potezi koji upućuju na gašenje jedne rafinerije dok zapravo nije donesena odluka o modernizaciji riječke rafinerije bez koje ona dugoročno ne može poslovati", Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva.

Tri najveća sindikata u INA-i zatražila su hitan sastanak s Upravom koja zatvaranje demantira. Premijer je radnicima poručio kako će s njima razgovarati ministar energetike nakon što porazgovara s Upravom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo