Što je USKOK htio, to je dobio /

Vlada skida imunitet ministru Aladroviću. Ali, Plenković najavio promjenu u zakonu: 'To je relikt prošlosti'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Premijer ipak nije odolio reći: 'Ovo je neupitno imalo političke konotacije, utjecalo na stabilnost svih institucija u ovakvim okolnostima i u Hrvatskoj i u svijetu'

7.3.2022.
15:20
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom uvodnom govoru na današnjoj sjednici Vlade RH najviše vremena je govorio o skidanju imuniteta ministru Josipu Aladroviću:

"Na zatvorenom dijelu sjednice imam na temelju zahtjeva DORH-a i USKOK-a, to da ćemo donijeti odluku na temelju članka 34. Zakona o Vladi za skidanjem imuniteta, kolokvijalno govoreći, ministru Aladroviću."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo odlučili, budući da smatramo da su ove odredbe bile zastarjele i nepotrebne... da ćemo u postupak javnog savjetovanja uputiti odmah ovog tjedna izmjene i dopune Zakona o Vladi kojima ćemo propisati da se za koruptivna kaznena djela, koja se provode po službenoj dužnosti, protiv člana Vlade kazneni postupak može provoditi i bez odobrenja Vlade. Dakle, izbrisat ćemo ovu odredbu, jer mislim da je potpuno nepotrebna", kazao je, nazvavši tu odredbu "reliktom prošlosti".

Image
Kriza zbog rata /

Plenković na sjednici Vlade: Kad ne bismo donijeli uredbu danas, sutra bi dizel bio 13,71 kn, benzin 13,28 kn. Evo mjera...

Image
Kriza zbog rata /

Plenković na sjednici Vlade: Kad ne bismo donijeli uredbu danas, sutra bi dizel bio 13,71 kn, benzin 13,28 kn. Evo mjera...

Rekao je da Vlada poštuje samostalnost pravosudnih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omogućujemo ovom odlukom USKOK-u da u ovom predmetu poduzima kazneno procesne radnje iz svoje nadležnosti. No, podsjećam da je istraga tek dio kazneno postupka koji može, ali ne mora dovesti do postupka pred sudom. To se odnosi na bivšeg ministra Horvata, na potpredsjednika Miloševića, na ministra Aladrovića, za kojega kao i za sve druge građane, vrijedi presumpcija nevinosti", rekao je.

Kazao je da vjeruje da USKOK ima valjane razloge zašto smatra da je istraga opravdana, ali da će teret dokazivanja biti, kao i uvijek, na DORH-u:

"Neupitno je da je ona imala političke konotacije i utjecala je na rad i na percepciju rada Vlade, a i na stabilnost funkcioniranja svih institucija i u, recimo to tako, uobičajenim okolnostima, a posebno u ovako prilično neuobičajenim okolnostima u kojima svi skupa danas živimo, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu."

"Pozivam još jednom DORH i USKOK da riješe problem curenja informacija, što je postalo praksa, na što upozoravama cijelo vrijeme i što pred javnosti stavlja sudbinu ljudi pred gotov čin. Ta praksa, posebno u fazi provođenja izvida, otvara prostor o motivima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eventualnu krivnju "ovih kolega", kazao je, na kraju će utvrđivati sud. A ako to slučajno sud ne učini:

"Osim nepovratno nanesene štete članovima Vlade o kojima se ovdje radi, to će biti jako loše i za opću percepciju i povjerenje u tijela kaznenog progona, ali i u pravosuđe u cjelini. Ako se u daljnjem tijeku postupka pokaže da kaznene odgovornosti ima, želim reći u ime Vlade i osobno da koruptivno ponašanje i obnašanje povjernje funkcije koji nije zakonit, nije prihvatljivo, bez obzira o kome se radi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo