PREMIJER UMIRUJE: / ‘Naš Ivan je tipični primjer mlađeg čovjeka koji je bio zaražen i oporavio se, i nastavio raditi’; Plenković ide na Goli otok

Image

Ministri i premijer danas su se vratili s godišnjeg na novu sjednicu Vlade

20.8.2020.
9:08
VOYO logo

11:15 - Prvu točku dnevnog reda, vezanu za covid zaključio je premijer Plenković. "U zdravstvu smo vrlo solidni. Logično je da smo imali povećan broj inficiranih zbog broja turista, ali jasan cilj vlade bio je da turistička sezona u ovim okolnostima bude što je bolje moguća, uz preuzimanje određenog rizika. Što se tiče odluka koje će donositi neke druge zemlje, mi smo toga svjesni, iskomunicirali smo sve što je realno, razlike po županijama... Sve što radimo ima za cilj smanjenje broja zaraženih. Možemo biti zadovoljni, ali maksimalno odgovorni", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:07 - Ministar Marić ponovio je kako je deficit trenutno oko 16,7 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od izbijanja covida, vrijednost fiskaliziranih računa manja je za 17 mlrd kuna u odnosu na isto vrijeme lani. Fiskalizacija je dobar pokazatelj jer pokriva i do trećine ukupnog prometa samog gospodarstva. Od tog pada 13 mlrd odnosi se na trgovinu na malo i ugostiteljstvo.

Prva dva mjeseca godine imali smo rast od 2 posto mjesec za mjesec, a od ožujka bilježimo značajne padove. Prihodovna strana proračuna bilježi 10 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poreznih prihoda i doprinosa je manje oko 7 milijardi kuna. Na rashodovnoj strani imali smo veće potrebe, veće za oko 11 i pol milijardi kuna, a izravno su vezane za Covid, više od pola je tog iznosa vezano za mjere potpore, usmjerene u svrhu očuvanja radnih mjesta", rekao je ministar Marić dodavši kako ukupni trošak državnog proračuna na covid do sad iznosi 21 milijardu kuna.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:48 - Ministar Fuchs potvrdio je da se planira da sva djeca u školu krenu 7. rujna. "Taj datum uvelike ovisi o daljnjem razvoju epidemiološke situacije, ako bi došlo do promjena, on se može mijenjati, ali sada stojimo kod ovog datuma. Što se tiče nošenja maski, mišljenja smo da bi maske trebala nositi djeca od petog razreda naviše, dakle djeca koja se češće kreću po hodnicima", rekao je Fuchs.

Konkretan dokument s uputama, procedurama i programom rada u školama i vrtićima bit će objavljen u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10:40 - Ministrica Brnjac osvrnula se na ovogodišnju turističku sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Projekcije su ukazivale na pad do 70 posto, no Republika Hrvatska bilježi dobre rezultate, do polovice kolovoza ostvarili smo 52 posto noćenja, a treba uzeti u obzir i činjenicu da u ožujku, travnju i svibnju nismo mogli ostvariti nikakav turistički promet.

Od otvranja granica EU, u srpnju, ostvarili smo 61 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu, a u kolovozu, do sada, imamo 69 posto noćenja u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Do sada ukupno bilježimo 6,2 milijuna turista, a u ovom trenutku se kod nas nalazi 700.000 turista

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje rezultate bilježimo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Imamo najviše Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Čeha, i Talijana", rekla je ministrica i zaključila kako se Hrvatska uspjela brendirati kao sigurna destinacija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:35 - "Na razini domaće i međunarodne znanstvene javnosti predviđalo se da bi se tijekom ljetnih mjeseci bolest mogla manifestirati kroz blažu kliničku sliku, što se još uvijek događa. Stoga smo u Nacionalnom stožeru stavili naglasak na izradu preporuka i stalno ukazivali na prihvatljive i neprihvatljive obrasce ponašanja", rekao je ministar Božinović.

Analizirajući ovogodišnju turističku sezonu, Božinović je ocijenio da je Hrvatska iznad svih očekivanja bila odredište za brojne strance, a ti rezultati nisu došli sami od sebe već su stranci percipirali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je precizirao da je od pokretanja web stranice entercroatia.mup.hr dolazak u Hrvatsku ukupno prijavilo 4.371.964 osoba, a od toga je njih 89 posto kao razlog za putovanje navelo turistički dolazak.

Nacionalni stožer civilne zaštite kontinuirano prati situaciju i poziva gospodarske subjekte i građane na poštivanje svih propisanih mjera i preporuka u cilju izbjegavanja porasta broja novozaraženih. Posebno pozivamo one koji se vraćaju s mora da, bez obzira na simptome, minimaliziraju bliske kontakte u društvu, s kolegama s posla, ali i s ukućanima sa ciljem prevencije potencijalnog prijenosa infekcije, kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10:30 - Ministar Beroš prošao je sve brojke kojima trenutno baratamo u kontekstu zaraženih, hospitaliziranih i preminulih, između ostalog i postotak udjela zaraženih u okviru određenih lokacija, pri čemu je spomenuo i religijske objekte za koje tvrdi kako, do sada, udio zaraženih na takvim mjestima, manji od 1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10:20 - Na početku sjednice Vlade, premijer se osvrnuo na aktualne događaje vezane za potres u Zagrebu i pandemiju Covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Intenzivno radimo na donošenju zakona o obnovi Zagreba i okolice, na sljedećoj sjednici vlade, uputit ćemo taj zakon u drugo čitanje. U međuvremenu smo dobili odluku o isplati predujma 88,9 milijuna eura iz fonda solidarnosti. Ministarstvo graditeljstva i državne imovine radi i na pitanju smještaja ljudi koji su trenutno u studentskom domu, kako bi se studenti mogli vratiti u svoje sobe.

Što se tiče Covida, pandemija se širi i ubrzava, što znači da moramo i dalje raditi na tome da štitimo ljude, ekonomiju i radna mjesta. Bilježimo rast, ali dobro je da većina njih ima blagu kliničku sliku i imamo mali broj hospitaliziranih. To je bitno, moramo gledati tu distinkciju između inficiranih i oboljelih. Apeliram na sve sugrađane, osobito mlade, da budu odgovorni i da izbjegaaju bliske kontakte. Naš Ivan je tipični primjer mlađeg čovjeka koji je bio zaražen i oporavio se, i nastavio raditi kao i do sada", rekao je premijer aludrirajući na ministra Malenicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je također najavio obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. kolovoza, kada će osobno, zajedno s ministrom Olegom Butkovićem, posjetiti Goli Otok.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, prvoj nakon kratke ljetne stanke, bit će izvješteno o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj, a na dnevnom je redu i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o šumama.

Vlada će dati Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade RH i Svjetske meteorološke organizacije o pravnom statusu i djelovanju Ureda za projekte Svjetske meteorološke organizacije u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici će se naći i Prijedlog odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2020./2021., te će raspravljati o privremenom izvješću o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2020.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo