PLENKOVIĆ: / 'Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi završit će kao što su završile i dvije prethodne'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada će na današnjoj odbaciti zahtjev oporbenih zastupnika da joj se izglasa nepovjerenje zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor.

9.11.2017.
8:28
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u više je navrata nakon pokretanja pitanja povjerenja njegovoj Vladi poručio da će ta inicijativa završiti neuspjehom, kao i ranije oporbene inicijative za smjenom pojedinih ministara.

Na početku sjednice osvrnuo se na jučerašnju maratonsku raspravu u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
PLENKOVIĆ NAKON MARATONSKOG REŠETANJA IZGUBIO ŽIVCE I NAPAO KRITIČARE: /

'Ovo je dno dna, očaj, zagađujete prostor...'

Image
PLENKOVIĆ NAKON MARATONSKOG REŠETANJA IZGUBIO ŽIVCE I NAPAO KRITIČARE: /

'Ovo je dno dna, očaj, zagađujete prostor...'

'Zahvaljujem svima na sadržajnim odgovorima koje smo dali zastupnicima tijekom aktualnog sata. Sinoć je rasprava o zahtjevu oporbe za izglasavanjem nepovjerenja ministrici Murganić trajala dugo. Ja sam bio s njom u Saboru do 1 sat ujutro. Bilo je angažirano i živahno, ali argumenti koje smo iznijeli su pokazali da je možda ova inicijativa oporbe bila disproporcionalna s obzirom na temu. Imali smo i prilično dugu raspravu o izvješćima o sastancima Europskog vijeća. Prvi dio rasprave bio je izrazito dobar - nikad veći interes zastupnika nije bio poglavito zbog teme digitalizacije. Vidim da je to tema koja angažira poziciju i opoziciju. Dok je drugi dio rasprave bio na razini koja nema nikave veze s tom temom, ali to je demokracija', kazao je Plenković, prenosi N1.

Komentirao je i zahtjev oporbe o izglasavanju nepovjerenja cijeloj Vladi koji će se sutra naći na dnevnom redu Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sutra imamo drugu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja cijeloj Vladi. Sutra ćemo isto vjerojatno cijeli dan biti u Saboru i otkloniti neutemeljene teze oporbe na ovu temu', rekao je Plenković.

"Očekujem da se izglasa povjerenje Vladi i da ta još jedna oporbena inicijativa završi kao što su završile i dvije prethodne", rekao je Plenković koji računa na parlamentarnu većinu od 78 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je već četvrta inicijativa ove godine. Odbijamo sve navode prijedloga za pokretanjem pitanja povjerenja Vlade. Zahtjev je složen na osebujan način. Pokazali smo naše pravilno i razmjerno djelovanje u slučaju Agrokora. Donošenje zakona spriječilo je gubitak radnih mjesta. Odbijamo insinuaciju oporbe o državnoj intervenciji. Očito kolege nisu dobro proučile zakon', rekao je Plenković.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je kako je lex Agrokor spasio mnoštvo radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zaštićen je interes države a to su radna jesta. Zaštićena je vrijednost za vjerovnike. Poslovanje, radni rezultati sustava najveća su vrijednost iz koje se vjerovnici mogu naplatiti. Zakon predstavlja dio pravnog okvira koji se tiče insolvencijskih postupaka. Sve što Ramljak radi u Agrkoru i rezultati jesu ne samo rezultati za Hrvatsku nego i očuvanje za vjerovnike iz koje će se sklapanjem nagodbe oni naplatiti", rekla je Dalić. "Vjerovnici su ti koji upravljaju aktivnostima u Agrokoru jer niti jednu bitnu odluku Ramljak ne može donijeti bez njihove suglasnost što je i pravedno', kazala je Dalić.

Plenković je dodao kako je Vlada djelovala na vrijeme, odgovorno i ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To što se kriza nije dogodila pa dio politčkih oponenata se ponaša kao da se ništa nije trebalo dogoditi moram priznati to doživljavam kao uspjeh Vlade. Zastupamo politku odgovornu, a oporba ne samo da ne nudi rješenja nego razinu rasprave svode ispod trenutka i onoga što ovaj trenutak zahtijeva', rekao je Plenković.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je i prijedlog novog zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske kojim se predlaže da se prepolovi kriterij vrijednosti ulaganja, pa bi strateškom investicijom Vlada mogla proglasiti projekt čija je vrijednost minimalno 75 milijuna kuna, umjesto sadašnjih 150 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred ministrima su i biti i izmjene i dopune Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, zaključak o prihvaćanju Nacrta kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike te odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te za djelatnost socijalne skrbi, kao i imenovanju pregovaračkih odbora Vlade.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo