logično pitanje / Vlada RH donirala 40 milijuna kuna mostarskoj bolnici - mnogi se pitaju: Kako nema novaca za lijekove?

Hrvatska injekcija od 40 milijuna kuna BiH zdravstvu odlično će doći, no hrvatskim građanima nije jasno kako nemamo financija za ostale potrebe zdravstva

16.2.2019.
19:13
VOYO logo

Hrvatska vlada dodijelila je milijune mostarskoj bolnici kako bi podmirila dugove koje ima prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. I ovo nije prvi put. 

Stoga se mnogi pitaju kako to da ima novca za zdravstvo druge države, a nema za lijekove bolesnoj djeci u Hrvatskoj. Matko Saltarić je provjerio što na sve kažu oni koji mostarsku bolnicu vode, kao i oni koji se u njoj liječe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska injekcija od 40 milijuna kuna BiH zdravstvu odlično će doći. Sveučilišna bolnica u Mostaru njome će liječiti nagomilani dug.

"Ona nam znači preživljavanje još jedne godine, otprilike naši dugovi su ovog časa negdje 40 milijuna eura, što je u značajnom smanjenju upravo više godina pomoći vlade RH", rekao jeAnte Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko je područje iz kojeg se na Bijeli brijeg u Mostaru stižu liječiti pacijenti. Svi su redom zahvalni na hrvatskoj pomoći.

"Osjetim ja pomoć, da ne osjetim pomoć, ne bi ovdje ni ležao, ovdje sam na onkologiji", kaže pacijent bolnice Zlatko Javorko Mišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko Hrvatskoj ne cvjetaju ruže govori podatak o ukupnom dugu njenih kliničkih centara i bolnica, a on je viši od 5 milijardi i 700 miljuna kuna.

Primjerice dubrovačka bolnica za lijekove i potrošni materijal  duguje oko 160 milijuna kuna, pulska bolnica oko 140 milijuna, dok je prema podacima ministarstva zdravstva najveći dužnik KBC Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kojoj je cifri riječ za vikend nismo uspjeli doznati.

"Poštovani,
zahvaljujemo na Vašem upitu, no trenutno nismo u u mogućnosti udovoljiti Vašem zahtjevu.
S osobitim poštovanjem,
KBC Zagreb", stajalo je u odgovoru na naš upit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja znam Šibenik, bolnica je jako loša bila, pa gore u Istri isto, Puli, a čujte što da vam kažem, ovdje živi naš narod, jedan je narod hrvatski i onaj u Zagrebu i onaj u Mostaru", kaže Nikola iz Mostara. 

Slično razmišlja i hrvatski ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I u hrvatskom zdravstvu imamo problema, ali - ako okrenemo glavu od svog naroda - mislim da je to nehumano i dugoročno nije održivo ako želimo gledati interes hrvatskog naroda u cjelini", prokomentirao je Milan Kujundžić. 

Ako već novca ima, hrvatski se građani pitaju zašto je onda problem financirati lijekove bolesnoj djeci ili dodatne timove hitne medicinske pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo