Vlada će do Božića objaviti registar branitelja

22.11.2012.
6:58
VOYO logo

Taj zakon pripisuje da Ministarstvo vodi registar koji će se sastojati od općeg dijela i u njemu će biti ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost MUP-u ili MORH-u te status (branitelj ili dragovoljac).

U posebnom dijelu vodit će se podaci o nazivu postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnosti će u elektroničkom obliku biti dostupni podaci iz općeg dijela, što znači će će podaci o postrojbi i točnom vremenskom razdoblju u kojem je netko bio sudionik Domovinskog rata biti objavljeni samo ako branitelj da za to pisani pristanak, piše Novi list.

Bez neugodnosti

Ministar branitelja Predrag Matić najavio je da će on i njegove kolege ministar obrane Ante Kotromanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojićveć na predstavljanju registra prvi potpisati odobrenje da se objavi i njihov ratni put i postrojbe u kojima su ratovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar smatra da zbog objave registra branitelji neće imati neugodnosti.

"Branitelji nikada nisu niti će imati neugodnosti. Vjerojatno se vaše pitanje odnosi na one druge, a tim slučajevima neka institucije rade svoj posao" rekao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko: Neka objave svoje članove SK Pokreta

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjasnio se protiv objave Registra hrvatskih branitelja jer bi se time "pet stvorila jedna medijska zabava, a to nije dobro".

"Država ima mehanizme da otkrije lažne branitelje i mislim da takve liste treba objavljivati, a ne ovo. Čemu to služi. Registar branitelja u nekim državama spada u sferu vojne tajne, a njegova objava bila bi suluda stvar. Najprije su objavljivali popis poreznih dužnika, dakle zabavljali medije i naciju, sada objavljuju branitelje. Ne znam koga će još", zapitao se Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka objave svoje članove koji su bili članovi SK Pokreta za Jugoslaviju i to bi bilo zanimljivo vidjeti", rekao je Karamarko

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo