'DA SE POKAŽE TKO JE TKO I KOGA ZASTUPA' / Plenković na sjednici Vlade: 'Očekujem zanimljivu raspravu u Saboru o obučavanju ukrajinskih vojnika'

Predlaže se da u okviru misije sudjeluje do 80 propadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije. Financijska sredstva osiguravaju se na razini Ministarstva obrane u državnom proračunu

24.11.2022.
8:30
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vlade na dnevnom redu je odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini "EU Military Assistance Mission- Ukraine". Vlada će, uz ostalo, izmijeniti Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, a prije početka sjednice premijer Andrej Plenković održao je uvodno obraćanje.

"U ponedjeljak smo imali sjednicu u vezi cijena naftnih derivata, ostala je fiksirana za plavi dizel, a danas smanjujemo trošarine za lož ulje", najavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli smo da su na sjednici uvođenja eura bili pozvani svi predstavnici banaka, Hrvatske pošte, Fine, napravili smo rezime pripremnog stanja. Jučer nam je u posjet došao i austrijski kancelar, vidjeli smo da su razgovori prošli odlično i da je Austrija vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru", podsjetio je premijer te najavio da danas dvojica čelnika posjećuju LNG terminal na Krku.

Image
NEMA KRAJA SUKOBU /

Milanović odbio Banožićev zahtjev za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj: 'Nepotreban je!'

Image
NEMA KRAJA SUKOBU /

Milanović odbio Banožićev zahtjev za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj: 'Nepotreban je!'

'Očekujem zanimljivu raspravu'

Zahvalio je ministru financija Marku Primorcu na sudjelovanju u raspravi o proračunu u Hrvatskom saboru. "To je proračun koji će redistribucijom zadržati društvenu koheziju. Očekujemo da će ministarstvo financija finalizirati amandmane i da ćemo idućeg tjedna realizirati proračun", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa željom da nastavimo pomagati Ukrajinu u okolnostima ruske agresije, hrvatska vojska će participirati: da naši zapovjednici budu u zapovjednim strukturama misije, da hrvatski časnici budu dio vojski koje će obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj. Očekujemo raspravu u Saboru u tom smislu da i Hrvatska scena pokaže tko je tko i koga zastupa", rekao je te dodao da u Saboru o tome "očekuje zanimljivu raspravu te pozitivnu odluku Sabora".

Banožić: 'Hrvatska bi iskustvom iz Domovinskog rata značajno pridonijela obuci ukrajinske vojske'

"Države članice EU-a u misiji će sudjelovati u provođenju odluke na svom teritoriju. Hrvatska bi sudjelovanjem u misiji nastavila aktivan doprinos i svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno pridonijela obuci ukrajinske vojske. Ministarstvo obrane provelo je raščlambu mogućnosti doprinosa za potporu Ukrajini. Utvrđene su mogućnosti obuke na teritoriju država članica te na teritoriju RH. Stoga se predlaže da u okviru misije sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini. Financijska sredstva osiguravaju se na razini Ministarstva obrane u državnom proračunu", rekao je ministar Mario Banožić, a Vlada je usvojila prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo