Mandat od 4 godine / Vlada raspisala poziv za 12 članova Savjeta za nacionalne manjine

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prijedloge treba poslati do 5. ožujka Vladinu Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

25.2.2019.
9:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska Vlada pozvala je vijeća nacionalnih manjina da predlože kandidate za sedam članova Savjeta za nacionalne manjine, a manjinske udruge, vjerske zajednice, pravne osobe i građane pripadnike manjina kandidate za pet članova Savjeta iz reda istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih i vjerskih djelatnika.

Prijedloge treba poslati do 5. ožujka Vladinu Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za članove Savjeta treba predlagati pripadnike manjina, vodeći računa o zastupljenosti žena i mladih, treba predlagati osobe koje su svojom tolerancijom i suživotom, afirmirajući vlastitu kulturu, jezik i tradiciju, unaprijedile razumijevanje, snošljivost i dijalog među hrvatskim državljanima te pridonijele promicanju etničke, kulturne i vjerske raznolikosti Hrvatske.

Uz podatak tko ga predlaže (vijeće, udruga i sl.), svaku kandidaturu mora pratiti životopis kandidata, obrazloženje zašto ga se predlaže i njegova izjava da prihvaća kandidaturu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članove Savjeta na četiri godine imenuje hrvatska Vlada, a uz 12 članova za koje je sada raspisan poziv, u Savjet automatizmom ulazi  i osam saborskih zastupnika nacionalnih manjina. Savjet ima predsjednika i dva potpredsjednika koje, također, imenuje Vlada iz redova članova Savjeta, a svoju dužnost obavljaju profesionalno.

Savjet je autonomno tijelo osnovano na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Osnovan je radi što učinkovitijeg sudjelovanja nacionalnih manjina u javnom životu Hrvatske, ima pravo predlagati mjere za unaprjeđenje njihova položaja te raspoređivati sredstva koja država osigurava za potrebe nacionalnih manjina. Za prošlu godinu raspoređeno je 32, 4 milijuna kuna namijenjena financiranju gotovo 1100 programa koje je predložilo 160 manjinskih udruga, odnosno 226 njihovih podružnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo