DUGOOČEKIVANE MJERE / Plan Vlade od 4,8 milijardi kuna: Napokon znamo za koliko točno će poskupjeti plin i struja! Ruše i PDV

Vlada je predstavila sveobuhvatni paket mjera pomoći građanstvu i tvrtkama nakon rasta cijena energenata koji uključuje subvencije za plin građanima i poduzećima, ali i smanjenje PDV-a

16.2.2022.
8:21
VOYO logo

Vlada je predstavila dugoočekivane mjere koje će ublažiti cijenu rasta energenata. Premijer Andrej Plenković najavio je sveobuhvatni paket mjera pomoći građanstvu i tvrtkama nakon rasta cijena energenata vrijedan više od milijardu kuna.

Mjere između ostalog, sadržavaju i subvencije za plin svima, i građanima i poduzećima, a ne samo socijalno ugroženima, ali i smanjenje PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Plenkovića, na predstavljanju mjera bili su i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je paket mjera za ublažavanje rasta cijena, kao što smo i najavili na sjednici Vlade sredinom prošlog tjedna", rekao je Plenković na početku.

"Ovaj rast je na globalnoj razini. Jedan od razloga je porast cijene plina u Europi zbog veće potražnje nakon covid-krize na tržištima Azije. Drugi je razlog kriza u Rusiji koja je najveći dobavljač i ima smanjenu proizvodnju, dok Sjeverni tok još nije u opticaju. Norveška nije u mogućnosti povećati svoju proizvodnju. Iz Rusije stiže 43 posto plina, 23% iz Norveške, 11% iz Alžira. Europa uvozi 61% ukupnih energetskih potreba i 90% plina koji čini 21% energetske potrošnje", objasnio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prezentaciji je prikazana i cijena plina za kućanstvo u svim državama Europske unije u kojoj je Hrvatska na dnu. "Hrvatska i Mađarska jedine imaju nepromijenjene cijene zahvaljujući reguliranim cijenama. Da nema ove intervencije, od 1. travnja računi za struju bi poskupjeli 23 posto, a za plin 79 posto", dodao je Plenković.

Koliko će rasti cijene plina?

"Paket koji predstavljamo vrijedan je 4,8 milijardi kuna i odnosi se na kućanstva, na poduzeća i na poljoprivrednike. Odnosi se na smanjenje računa za kućanstva, za porezno rasterećenje, jednokratne naknade za umirovljenike, poseban program za ribare itd.", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plin može poskupjeti najviše 29 posto", tvrdi premijer dodajući kako se potpore odnose na sva kućanstva koja koriste plin.

Image
JEDNA OD MOGUĆNOSTI /

Gradska plinara Zagreb ponudila rješenje poduzetnicima oko duga za plin: Kako će reagirati na ovo?

Image
JEDNA OD MOGUĆNOSTI /

Gradska plinara Zagreb ponudila rješenje poduzetnicima oko duga za plin: Kako će reagirati na ovo?

Što se tiče cijene struje, Plenković je rekao kako je "prosječna cijena bila 3400, a bez mjera bi narasla na 4189. "Ovako će narasti na 3700 kuna", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpora za poduzetnike se odnosi na mikro, male i srednje poduzetnike što je 99 posto naših poduzeća. Za potporu će se prijavljivati kroz aplikaciju HAMAG-Bicro", rekao je.

Smanjuje se i PDV

"Smanjujemo PDV na plin s 25 na pet posto do ožujka 2023., a na 13 posto trajno. PDV na pelet, drva i ostala ogrjevna sredstva se spušta na 13 posto. Spušta se i PDV na hranu s 13 na pet posto. Smanjuje se i PDV na higijenske uloške i tampone s 25 na 13 posto. Spušta se i PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na pet posto", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče socijalnih naknada za ugrožene, iznos vaučera za najugroženije se povećava s 200 na 400 kuna. Najavljena je i jednokratna najava za umirovljenike.

Image
Foto: Vlada RH / Screenshot

Potpore umirovljenicima

"Ovaj paket mjera je jedan od najsveobuhvatnijih u EU-u. Željeli smo zaštiti najugroženije skupine koje su pogođene ovim rastom cijena energenata, no sveobuhvatno se odnosi na sve skupine društva. On će pridonijeti i očuvanju radnih mjesta i povećanju kupovne moći. Uz rast BDP-a on mora pogodovati rastu hrvatskog gospodarstva", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene se neće spuštati?

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da smanjivanje PDV-a ne mora nužno značiti i manje cijene proizvoda.

"U više navrata smo iskustveno osjetili da spuštanje PDV-a ne mora koincidirati sa spuštanjem cijena proizvoda. Svjesni smo tih okolnosti i činjenice da smo tržišno gospodarstvo. Želimo da stopa PDV-a bude reflektirana i u cijeni. Održali smo sastanke sa socijalnim partnerima, sindikatima i predstavnicima umirovljenika. Svi su iskazali pitanje slično vašem, da ovo smanjenje PDV-a bude pretočeno u smanjenje cijena. Mislim da svi prepoznaju našu namjeru", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Logika je jasna, ako ćemo vidjeti subjekte koji će ići s većim poskupljenjima, to ćemo detektirati. Ako će netko bez razloga dizati cijene gledat ćemo da ih označimo, zašto ne? Javno ćemo objaviti tko su oni koji se bave nedopuštenom praksom", rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

"Ovo je okolnost u kojoj se zahtijevaju i društvena odgovornost i solidarnost. Svi akteri koji postoje sada u razdoblju pred nama neka dignu glas da se vidi tko je taj koji želi profitirati na ovoj situaciji, da zarađuje više nego što bi bilo etično u ovom trenutku. Ministarstvo gospodarstva treba pratiti cijene i najlakše ih je objaviti na nekoj internetskoj stranici. Treba nam i uska suradnja u Udrugom potrošača. Ako se netko bavi usklađivanjem cijena, onda je to kartel. Postoje instrumenti u zakonu i za to", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjere kreću od 1. travnja, a samo plin je za sljedećih 12 mjeseci, ostalo možemo reći da je trajna mjera. U ovom trenutku nema potrebe za rebalansom proračuna. Sve obveze mogu biti izvršene u zadanom okviru", dodao je Marić.

'To je šaka jada'

Ministar Aladrović je rekao da se umirovljenici neće morati prijavljivati za dodatne naknade, osim za one koji imaju mirovine iz inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj postoje politički akteri koji rade i spašavaju gospodarstvo, a postoje i oni koji ne rade ništa nego samo pokreću neke inicijative u koje ni sami ne vjeruju jer i sami na njih ne dolaze. Ni da na trepavicama stoje neće im proći smjena niti jednog ministra. To je ekipa koja hrvatskim građanima ne nudi ništa. Pitajte radnike je li im dobro, pitajte ribare je li im dobro, pitajte umirovljenike, poljoprivrednike. To je rezime šake jada s kojom se mi borimo", rekao je Plenković na upit o umiješanosti ministra Ćorića u aferu s vjetroelektranama.

"Grbin? Napao je Frku Petešića na Saboru. Bauk mu se smije da treba od DORH-a provjeriti je li ima nekretnine, a vidi ih sad. Zato je i uštedio toliko. Pogledajte zamjenika gradonačelnika u Splitu. Šalju ga na radionicu, a da je iz HDZ-a bio bi rastrgan", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je rekao da je na Frku Petešića puštena jedna hajka i orkestrirana haranga prozivajući novinare da su inače dobri s njegovim predstavnikom Ureda.

Na pitanje novinara hoće li on maknuti kojeg ministra, ako već neće oporba kratko je odgovorio:.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je moj posao, a ne vaš."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo