U SABORU ZA 10 DANA / Vlada potvrdila: Najsiromašniji za obnovu domova nakon potresa neće dati ni kune. Oporbi sporno tko će upravljati novcem

Više od pet mjeseci od potresa Zagreb i okolica broje dane do izglasavanja Zakona o obnovi

27.8.2020.
18:51
VOYO logo

Vlada je donijela konačni prijedlog Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, a Sabor bi ga trebao izglasati sljedeći tjedan. Najsiromašnijima stiže 100-postotno podmirenje štete čime je oporba zadovoljna, ali brine je transparentnost oko podjele novca.

Image
novi zakon /

Obnova Zagreba nakon potresa na račun države: Najsiromašniji građani neće morati platiti ništa

Image
novi zakon /

Obnova Zagreba nakon potresa na račun države: Najsiromašniji građani neće morati platiti ništa

Scene zagrebačke katastrofe ni pet mjeseci nakon potresa ne blijede.

Džana Kahteran Hodžić i njezina obitelj dom u centru Zagreba su zamijenili studentskim domom Cvjetno naselje gdje vrijede neka druga pravila života za 200-injak privremenih stanovnika doma: "Normalno da te uhvati nostalgija, fali ti tvoj mir, mogućnost da sam odlučić kad ćeš ustati, kad ćeš otići po doručak, da nemaš neke mjere''.

Nakon pet mjeseci čekanja, Vlada je napokon uputila konačnu verziju Zakona o obnovi na izvanrednu saborsku sjednicu. U odnosu na prvi nacrt, prihvaćeno je više od 25 amandmana oporbe.

"Ono što želimo je da idućeg tjedna, kada će biti i izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora pokušamo uz što širi konsenzus, ponavljam - što širi konsenzus, to uključuje i oporbene stranke, uspijemo doći do zakonskog okvira koji će nam omogućiti što bolju i učinkovitu obnovu grada Zagreba'', istaknuo je premijer Andrej Plenković.

U novoj verziji nacrta zakona raspodjela financiranja je ista: 60 posto plaća država, 20 posto jedinice lokalne samouprave, a 20 posto vlasnici objekata. No, novost je socio-ekonomski cenzus po kojem će od plaćanja biti oslobođeni svi koji imaju mjesečni dohodak po članu obitelji manji od 4.000 kuna i oni kojima je ukupna vrijednost imovine prije potresa bila manja od 200.000 kuna. Oslobođeni od participacije bit će svi primatelji socijalne pomoći te ratni vojni invalidi.

S obzuirom na to da su i ministar graditeljstva Darko Horvat i državni tajnik koji je najduže sudjelovao u izradi zakona Željko Uhlir u preventivnoj samoizolaciji, zakon je predstavila državna tajnica Dunja Magaš i upozorila na još jednu novost - nakon obnove pet godina nema prodaje stanova: ''Ako građani takve obnovljene objekte, država, dakle, financira konstruktivnu obnovu, u pet godina otuđe, morat će taj financijski iznos koji su dobili od države, što je država financirala, vratiti nazad".

Saborska oporba zadovoljna je što je prihvaćen dio njihovih prijedloga za poboljšanje zakona, no za drugo čitanje pripremaju nove amandmane, ponajprije onaj o tome treba li obnovom upravljati novi Fond ili Zavod po uzoru na obnovu Dubrovnika.

"Zašto je Fond, a nije Zavod? Znate da Grad ima svoje zavode, upravo zato da ne bi bilo nekih nejasnoća činilo nam se da je fond primjereniji'', istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

"Objašnjenje koje nam je ponuđeno zašto to nije prihvaćeno je apsurdno i na tome ćemo inzistirati jer jednostavno ne stoji'', naglasio je saborski zastupnik Možemo! Tomislav Tomašević.

Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene potresom iznosi 86,4 milijarde kuna, a na troškova obnove potrošit će se, procjenjuje se, 42 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo