IZJAVE NAKON POTPISIVANJA SPORAZUMA / Premijer zadovoljan pregovorima: 'Želimo izaći u susret da se građani s cijenom rada mogu nositi s cijenom inflacije'

Image

'Ovo je okvir dogovora s obzirom na ekonomsku situaciju danas, ako se ona iz bilo kojih razloga, mahom su vanjski, izmijeni, pa nećemo mi ne doći na sastanak sa sindikatima'

31.10.2022.
15:54
VOYO logo

Vlada i sindikati potpisali su u ponedjeljak dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe odnosno Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službe, kojim se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

"Izašli smo sa zahtjevom od rasta osnovice 8+5, da smo tražili razliku zaostajanja plaća i pregovore u ovoj godini za 2022. kao i rast osnovice za 2023. Naravno, predmet pregovora su uvijek i materijalna prava. Jesmo li kao sindikati ostvarili zahtjev 8+5, nismo, zato je i dio nezadovoljstva naših članova jasan, no isto tako, ono što smo realizirali definitivno možemo razumjeti kao temelje i nadogradnju koju ćemo graditi iduće godine”, rekla je Sanja Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubravko Jagić istaknuo je da je potpisivanjem pregovora završen jedan pregovora, ali nastavljaju se razgovori s Vladom. "Moramo razgovarati o Zakonu o plaćama koji bi se trebao reformirati i, naravno, o koeficijentima gdje bi se zaštitili naši najugroženiji zaposlenici, najranjivija populacija", rekao je.,

Premijer Andrej Plenković zahvalio je sindikatima na brzim pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naglasio sam uoči potpisivanja da ovo nisu razgovori u kojoj bi jedna strana trebala biti pobjednik, a druga gubitnik", rekao je premijer.

"Ovo su razgovori o najvažnijem pitanju koje je zadaća Vlade stalno – da unaprijeđuje ekonomski i socijalni standard naših građana. Naših građani su svim, oni koji rade i u javnom i u privatnom sektoru", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo izaći u susret što je više moguće da se građani s cijenom rada mogu nositi s cijenom inflacije", napomenuo je.

"Ovaj dogovor 6+2 jedan zalog u kvalitetniji početak 2023. godine", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednički iskorak

"Napravili smo zajednički iskorak. 11 od 13 sindikata je podržalo ovaj dogovor. Radimo i dalje u zahtjevnim okolnostima koje su uzrokovane vanjskim faktorima. Pratimo prognoze za 2023. godine. Vidjeli ste da je agencija Fitch rekla da ćemo imati bolji rejting nego što smo mi predvidjeli. Mi smo među 15 zemalja koje smo u NATO-u, Europskoj Uniji i Schengenu. Bolje od toga ne ide. Jedino nedostaje OECD, a to će doći za par godina”, dodao je Plenković.”Napravili smo zajednički iskorak. 11 od 13 sindikata je podržalo ovaj dogovor. Radimo i dalje u zahtjevnim okolnostima koje su uzrokovane vanjskim faktorima. Pratimo prognoze za 2023. godine. Vidjeli ste da je agencija Fitch rekla da ćemo imati bolji rejting nego što smo mi predvidjeli. Mi smo među 15 zemalja koje smo u NATO-u, Europskoj Uniji i Schengenu. Bolje od toga ne ide. Jedino nedostaje OECD, a to će doći za par godina", dodao je Plenković.

Šprem je komentrala i kritike Vilima Ribića. "Mi smo ovog puta pregovarali za 2023. godinu. Vlada bi mogla donijeti odluku o osnovicu za iduću godinu. Rizik je bio velik", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smisao socijalnog dijaloga je da donosimo odluke koje su zajedničke. Ako dođemo u situaciju da Vlada donosi sama odluku, to nije dobro. Ovo je jedan kvalitetni kompromis. Vlada nije gluha, nije slijepa i nije nijema. Ako se okolnosti promijene, Vlada će sjesti za stol", odgovorio je Plenković.

"Ministar financija ne može izaći kao pobjednik. Koliko god povećali plaće, bit će oni koji misle da je to previše i da se treba financirati nešto drugo. No, mislim da svi danas možemo biti pobjednici s obzirom na dijalog", rekao je ministar financija Marko Primorac. Dodao je da će sve to biti ukorporirano u državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se obratio i prije potpisivanja

Plenković je dao i kratku izjavu prije potpisivanja.

"Zaista mi je veliko zadovoljstvo i posebno želim naglasiti ulogu ministra Piletića koji je u ime Vlade vodio pregovore, da smo prije nekoliko dana došli do zajednički došli do dogovora i kompromisa. Naglašavam zajednički jer ovo nije situacija u kojoj netko treba izgubiti, a netko pobijediti. Mislim da smo u proteklih šest godina dokazali da smo spremni voditi dijalog i tražiti rješenja koja će unaprijediti položaj radnika u državnim i javnim službama. Ovi pregovori dio su zajedničkog pothvata da nam standard naših građana bude bolji. Mislim da je ovaj kompromis, naglašavam kompromis, o povećanju od 6% od 1. listopada plus 2% od 1. travnja fiksnih dogovorenih za nekoliko mjeseci i dogovor da se pregovori ponovno započnu u rujnu je okvir, doprinos je podizanje božićnice, regresa, dara za dijete… Međutim, to nije sve. Ovo je okvir dogovora s obzirom na ekonomsku situaciju danas, ako se ona iz bilo kojih razloga, mahom su vanjski, izmijeni, pa nećemo mi ne doći na sastanak sa sindikatima. Mislim da je važno da tu poruku pošaljemo javnosti. Današnje potpisivanje sporazuma predstavlja logičan slijed dijaloga i prije svega povjerenja. Ovi pregovori nisu bili ni predugi ni preteški", rekao je Plenković prije potpisivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada i sindikati potom su potpisali ugovor.

Image
'POTVRDA SOCIJALNIH AKTIVNOSTI' /

Plenković komentirao postignuti dogovor sa sindikatima: 'U slučaju bilo kakvih kriza Vlada je uvijek tu za građane'

Image
'POTVRDA SOCIJALNIH AKTIVNOSTI' /

Plenković komentirao postignuti dogovor sa sindikatima: 'U slučaju bilo kakvih kriza Vlada je uvijek tu za građane'

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo