RAZILAŽENJE U MIŠLJENJU / Vlada poslala na doradu prijedlog Zakona o otvaranju arhiva, Mostovci poručili: 'Sutra će se u Saboru o tome ipak raspravljati'

U izbornoj kampanji, otvaranje arhiva bila je zajednička želja HDZ-a i MOST-a. Danas su zvučali kao raštimani orkestar. Svako vuče na svoju stranu. MOST-ov prijedlog Zakona, Vlada je danas poslala na doradu

23.3.2017.
18:51
VOYO logo

Vlada je jednoglasno Mostov prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima poslala na doradu. “Vlada u svom mišljenju upućuje na niz nedorećenosti koje je potrebno razmotriti.

Predlagatelj nije vodio računa o usklađenosti s uredbom Europskog parlamenta i Vijeća koje se odnosi na zaštitu pojedinaca u vezi sa zaštitom osobnih podataka", rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture. 

Poručuje i da nije izvediva beziznimna predaja arhivskog gradiva Državnome arhivu u roku od šest mjeseci, kao i da nije osigurano 70-ak milijuna kuna potrebnih za provođenje Zakona. Zanimljivo, s HDZ-ovim ministrima složili su se i Mostovi, no Vlaho Orepić rekao je kako ima "još stvari za doraditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izazvalo je to čuđenje MOST-ovaca u Saboru. “Mene je to iznenadilo, ja sam mislio da će mišljenje biti pozitivno. Očekujemo potporu zastupnika HDZ-a za ovaj prijedlog, ne vidim zašto bi se sa tim čekalo, ako smo napravili jedan kvalitetan prijedlog zakona, nije bitno tko ga je predložio", tvrdi Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.  

Obuljen najavljuje Vladin sveobuhvatni zakon o arhivima i to prije ljetne stanke, ali Mostov predsjednik Sabora uzvraća da već sutra ovakav prijedlog zakona ide u raspravu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na ono što smo mi predložili mislim da se to može bez ikakvih problema izglasati u redovitoj proceduri i to i jeste namjera, do samih lokalnih izbora", tvrdi Božo Petrov, predsjednik Hrvatskog sabora.

U prvom čitanju Most može računati na potporu SDP-a. “Mi smo od početka tvrdili da smo za otvaranje arhiva, ja sam čak predsjedniku Sabora koji je to rekao u jednom trenutku rekao Božo izdrži jer sam pretpostavio da će od strane HDZ- a imati određene opstrukcije”, rekao je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovi zastupnici tek se trebaju dogovoriti kako će glasovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo