VLADA PLANIRA UBRATI DODATNIH 300 MIL. KUNA: / Porez će se plaćati na građevinsko zemljište, garaže...

Image
Foto: PIXSELL, Davor Puklavec

Porez na nekretnine, koji će na vrata građana pokucati 1. siječnja 2018., donosi i neka nova pravila.

3.5.2016.
9:02
PIXSELL, Davor Puklavec
VOYO logo

"Bolje je opteretiti imovinu nego rad". Tvrdi to ministar graditeljstva Lovro Kuščević komentirajući uvođenje poreza na nekretnine od 1. siječnja 2018. Od tada će se oporezivati stambeni prostor, poslovni prostor, garaža, a novost je i porez na građevinsko zemljište koje se koristi za obavljanje posla, kao i neiskorišteno građevinsko zemljište, piše Dnevnik.hr

"Imate nekoliko poreza po jednoj nekretnini. To se sve mora objediniti u ovaj porez na nekretnine koji mora u najgoru ruku biti jednak zbiru svih dosadašnjih poreza", pojasnio je Kuščević. Nova vlast očekuje da će od novog poreza godišnje ubrati 300 milijuna kuna više. Dosad se godišnje ubiralo oko dvije milijarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'POREZ NA NEKRETNINE JE PREVARA BIRAČA': /

Stigla oštra kritika najavljenih reformi koje se ne bave gorućim problemima

Image
'POREZ NA NEKRETNINE JE PREVARA BIRAČA': /

Stigla oštra kritika najavljenih reformi koje se ne bave gorućim problemima

Prvo baza podataka, pa procjena, pa tek onda porez

Bivša ministrica Anka Mrak-Taritaš upozorava da komunalnu naknadu nije tako jednostavno pretvoriti u porez, posebice jer postoje jedinice lokalne samouprave koje nemaju komunalnu naknadu. "Ubiru prema različitim kriterijima, nemaju evidentirane nekretnine. Ne bi bilo dobro da rezultat svega toga bude da oni koji imaju uredne papire, koji imaju sve evidentirano će plaćati porez, a oni koji nemaju neće", upozorila je Anka Mrak Taritaš.

STIŽU VELIKE REFORME: Oreškovićeva Vlada ipak uvodi porez na nekretnine. Sve će se provesti u dvije faze

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada želi napraviti bazu svih nekretnina nakon čega bi ih procijenila i to obuhvaćajući i starost te stanje u kojem je nekretnina. Hoće li do toga zaista doći 2020. godine, ministar odgovara s oprezom: "Što će se dogoditi u budućnosti, neke nove vlade o tome ne mogu reći". Novac od poreza na nekretnine u prvoj bi fazi ostajao lokalnim jedinicama samouprave koje bi ga mogle slobodnije koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo