Vlada opet osnovala u srpnju ukinuti ured

Ured za koordinaciju sustava procjene učinaka propisa, kojeg je Vlada ukinula u srpnju ove godine, opet se vraća u život. Ovaj put ured će djelovati kao jedan od tri odjela Ureda za zakonodavstvo.

14.12.2009.
15:05
VOYO logo

Ured za koordinaciju sustava procjene učinaka propisa ukinut je u srpnju, nakon negodovanja medija da treba rezati nepotrebnu administraciju, iako je za njegovo osnivanje trebalo gotovo dvije godine, piše Novi list. Uredbu o osnivanju Ureda Vlada je usvojila u lipnju 2007. godine, a za predstojnika je tek u siječnju 2009. imenovan Goran Krmpotić.

No, iako se na osnivanje ureda Vlada obvezala prema Bruxellesu, za što je imala i europsku financijsku pomoć, u sklopu racionalizacije ured je ukinut. Svrha ureda je, inače, davanje mišljenja o različitim propisima kako bi se smanjila mogućnost usvajanja loših propisa, koje bi odmah po usvajanju trebalo mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sad se čini da se Vlada opet predomislila, pa je ured ponovno oživljen.

U samom odjelu ovaj će put raditi pet ljudi, a u Uredu za zakonodavstvo bit će zaposlen još jedan pomoćnik. Ured za zakonodavstvo od Ministarstva uprave preuzet će opremu i novac osiguran za plaće službenika ukinutog Ureda, pa za funkcioniranje ureda neće trebati dodatnih proračunskih sredstava, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ova četiri mjeseca koliko ured nije radio, Hrvatska je, prema planovima, trebala usvojiti metodologiju po kojoj bi se sustav procjene učinka propisa mogao i provoditi. Predstavljanje metodologije i njeno usvajanje bilo je predviđeno za kasno ljeto ili ranu jesen ove godine, ali tada je Ured već bio ukinut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo