Milanovic se najzesce do sada osvrnuo na Linicev slucaj

8.5.2014.
9:53
VOYO logo

Na samom pocetku je premijer porucio ministrima da nece tolerirati nikoga tko stiti nepravilnosti. "Dok sam predsjednik ove Vlade na pitanja i naloge koje upucujem ce se odgovarati meni direktno, a ne medijima i svatko tko bude stitio nepravilnosti koje uocim i kada ih uocim, pa makar i pogrijesio, o tome me ne izvijesti, ce za to odgovarati", kazao je Milanovic. "Nikoga ne optuzujem za kriminal i korupciju, ali za neodgovornost i nereakciju - to da", rekao je premijer.

"Nasi standardi su visoki, europski izbori su za dva tjedna i na tim izborima, neka mi se dopusti da ovdje zloupotrijebim polozaj kao predsjednik Vlade, se bira izmedu dva svijeta. Reda i zakona, to je ovo ovdje, ovih ljudi s kojima sjedim i radim i kriminala i bezakonja, to su neki drugi u ovoj drzavi, dio nase politicke konkurencije", kazao je Milanovic, pa dodao: "Mi moramo raditi cisto i zaista cisto, besprijekorno. Ne samo na razini dojma, puno se prica o dojmu i o klimi, nego na razini cinjenica. Mora nam se vjerovati, a kad ne vjerujem - ne vjerujem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustrojava se 15 pravosudnih podrucja

Nakon ostrog uvodnog govora premijera, sjednica Vlade otvorena je prijedlogom Zakona o potporama za ocuvanje radnih mjesta. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic porucio je kako su dobili potporu socijalnih partnera. "Mi predmnijevamo da cemo ovim zakonom ove godine sacuvati barem oko 2.000 radnih mjesta", kazao je Mrsic.

U proceduru idu i zakoni o sudovima i drzavnim odvjetnistvima ciji ce se broj smanjiti, a efikasnost zaposlenika povecati. Ustrojava se tako 15 pravosudnih podrucja, a u svakoj ce zupaniji biti po jedan opcinski i zupanijski sud te drzavno odvjetnistvo, pojasnio je izmedu ostalog u opsirnom izlaganju resorni ministar Orsat Miljenic, a nadovezao se premijer Zoran Milanovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je to, mogao bih jos, ali da ne uzimam vrijeme", izjavio je Miljenic. "Ima jedan covjek koji moze pricati vise od Vas, a zove se Zoran Milanovic", rekao je premijer i nastavio: "Hvala Vam na ovome, ovo je dugo razradivano i vidi se da ima ne samo glavu i rep, kako se veli, nego ima i tijelo i unutarnje organe i ekstremitete. Ovo je jedan zdrav organizam koji je, sto se tice koncepta, dogovaran dugo i sad ga treba provesti. Za to ste odgovorni Vi", porucio je Milanovic.

Akcijski plan podrske izvozu

A da se radi na svim segmentima, moglo se danas iscitati i iz predstavljanja Akcijskog plana podrske izvozu kojeg je predstavila prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusic rekavsi da ce se njime pomoci izvoznicima u svim fazama izvoza i u inozemstvu.

U gospodarskom tonu nastavio je potpredsjednik Vlade Branko Grcic. Izvijestio je o provedbi projekata o dodjeli bespovratnih sredstava koji se planiraju sufinancirati sredstvima Europske unije. "U ovom krugu, u ovom prijedlogu zakljucka imamo ukupno 16 velikih projekata i 13 ce imati dodjele bespovratnih potpora, a sve skupa je vrijedno 8,1 milijardi kuna", kazao je Grcic.

Vecina projekata je u visokoj fazi pripreme, rekao je Grcic i dodao da ce biti spremni do kraja godine. Izvijestio je kako su i uplate u prva cetiri mjeseca ove godine bile vece za 895 milijuna kuna nego nasa uplata za clanstvo u proracun EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imamo jos vise od godine dana da postanemo dio Schengena'

Na Vladi je predstavljena i uredba o standardima i uvjetima koje moraju ispunjavati granicni prijelazi, dio procesa ulaska u Schengen. "U ljeto sljedece godine moramo biti u stanju prijaviti se za Schengen i to cu osobno nadzirati i nadgledati. Imamo jos vise od godine dana da postanemo potpuno zreli za prijem u taj sustav slobode kretanja bez ikakvog nadzora", izjavio je Milanovic.

Takoder, za 15. lipnja raspisani su izbori za gradonacelnika i Gradsko vijece Vukovara. Rokovi pocinju teci od 15. svibnja. Na sjednici je govorio i nasljednik Slavka Linica Boris Lalovac odradivsi tehnicku odluku oko jedinstvenog sanacijskog fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo