Sjednica Vlade / Plenković nudi pomoć nakon požara Notre-Damea: Hrvatski stručnjaci radit će na obnovi?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, AP Images

Ponudit ćemo francuskoj Vladi ekspertizu naših stručnjaka, i restauratora i konzervatora, rekao je Plenković

18.4.2019.
9:25
Patrik Macek/PIXSELL, AP Images
VOYO logo

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je izrazio solidarnost s francuskim narodom nakon požara u katedrali Notre-Dame. 

"Iskoristit ćemo ekspertizu koju smo nažalost imali stjecajem okolnosti, a to je zbog velikih materijalnih šteta koje su tijekom Domovinskog rata pogodile brojne spomenike kulture i mnoge sakralne objekte, pri čemu su naši konzervatori i restauratori stekli neprocjenjivo iskustvo obnove, naročito crkava", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponudit ćemo francuskoj Vladi ekspertizu naših stručnjaka, i restauratora i konzervatora, koji su sudjelovali i u obnovi Dubrovnika i drugih naših gradova nakon Domovinskog rata", kazao je Plenković te dodao da ćemo na taj način izraziti poruku solidarnosti i prijateljstva.

"Simbol Francuske, Europe i kršćanstva u Zapadnoj Europi"

"Ta katedrala je simbol Francuske, Europe i kršćanstva u Zapadnoj Europi", kazao je Plenković. Premijer je na početku Vlade izrazio i sućut njemačkoj kancelarki Angeli Merkel povodom autobusne nesreće u Portugalu u kojoj su poginuli njemački turisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o brodogradilištima. "Nakon posjeta kineskog premijera mi smo nastavili kontakte i dobili smo potvrde da će u Hrvatsku početkom svibnja doći predsjednik uprave tvrtke China Shipbuilding Industry Corporation, najveće brodograđevne kompanije koja postoji. Razgovarat ćemo s njima nakon što posjete Pulu i Rijeku, a ministarstvo gospodarstva će im dati sve potrebne informacije. Nakon toga ćemo vidjeti njihove dojmove i što mogu učiniti u vezi Uljanika i 3. maja", rekao je Plenković.

Plenković je kazao da su najvažnije teme današnje sjednice Vlade program reformi i program konvergencije. Kazao je da imamo temelj zdravog rasta, jer trošimo koliko imamo, a preliminarni podaci za 2018. pokazuju višak proračuna 758 milijuna kuna. Naglasio je da nije bilo krize brodogradilišta, taj bi rezultat bio i veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je 74.6 posto udio javnog duga u BDP-u i da ima trend smanjenja, a cilj do 2022. je 62 posto. Dodao je i da je projekcija rasta 2.5 posto ovoj godini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo