VLADA KREĆE U PROCEDURU KUPNJE BORBENIH AVIONA: / Kad će izraelski višenamjenski avioni štititi hrvatsko nebo?

Image
Foto: Pixsell, AFP

Sada je sve u rukama Vlade.

28.3.2018.
9:41
Pixsell, AFP
VOYO logo

Nakon sinoć održane sjednice Vijeća za obranu koju su sazvali predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković, iz Vlade je priopćeno kako je odlučeno da se prihvaća izraelska ponuda te da će Hrvatska kupiti višenamjenske borbene avione F-16 Barak.

Image
VIJEĆE ZA OBRANU ODLUČILO - HRVATSKA NABAVLJA IZRAELSKE AVIONE STARE TRI DESETLJEĆA: /

'Odluka je bila jednoglasna'

Image
VIJEĆE ZA OBRANU ODLUČILO - HRVATSKA NABAVLJA IZRAELSKE AVIONE STARE TRI DESETLJEĆA: /

'Odluka je bila jednoglasna'

'Na sjednici Vijeća za obranu stručni tim Ministarstva obrane Republike Hrvatske za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona prezentirao je studiju izvodljivosti nakon čega je Vijeće prihvatilo mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Izraela, te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona', priopćeno je iz Ureda Vlade i Ureda predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupnja u etapama

Sada je sve u rukama Vlade. Odluka o nabavci borbenih aviona trebala bi se usvojiti na prvoj sljedećoj sjednici Vlade. Zbog ogromne cijene kupnja zrakoplova odvijat će se u etapama te će Hrvatska punu eskadrilu imati tek 2022. godine. Vlada bi nakon službene preporuke Vijeća trebala donijeti i službenu odluku te zatim potpisati ugovor s Izraelom. Ministar obrane Damir Krstičević više je puta rekao kako očekuje da će prva dva aviona u Hrvatsku stići do 2020., dok bi preostalih deset trebalo stići do 2022. godine.

Stručnjak za nacionalnu sigurnost Robert Mikac u HRT-ovoj emisiji Tema dana izjavio je kako je sada pravi trenutak za kupnju borbenih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikac: Ovo je najbolja ponuda

'Nema više ni prostora ni vremena za odgađanje. Sada smo u jedinstvenoj situaciji koju treba iskoristiti. Mislim da ovakvu ponudu kao što je sada imamo, teško ćemo opet dobiti u budućnosti', rekao je Mikac i dodao kako bi izraelski avioni koje kupuje Hrvatska, prema njegovu mišljenju, trebali bez problema letjeti idućih 20-25 godina, uz redovno održavanje.

'Procjena stručnog povjerenstva u MORH-u je da nam treba baš 12 zrakoplova. Osam će uvijek biti spremnih, a ostali na servisu ili drugoj vrsti održavanja', rekao je Mikac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo