VLADA KREĆE S RADOM: / Sastaje se uži kabinet, u proceduru danas ide Zakon o obnovi Zagreba

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jučer izglasana nova Vlada danas započinje svoj rad s prvom sjednicom užeg kabineta

24.7.2020.
10:16
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon jučerašnjeg večernjeg izglasavanja nove Vlade ona će danas započeti svoj rad sjednicom užeg kabineta. Na njemu će se okupiti 16 ministara i premijer Andrej Plenković. Uz ostale aktivnosti, Vlada bi trebala u saborsku proceduru poslati prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić optimističan za izazove u resoru gospodarstva i održivog razvoja

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u petak kako je spreman za izazove koji su pred Vladom i njegovim resorom, a vjeruje i kako mogu odraditi dobar posao prije svega u kontekstu oporavka od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Grlić Radman optimističan oko daljnje integracije u EU

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u petak novinarima da Zagreb "ulaže velike napore" da se Hrvatska ukloni s nizozemske narančaste liste i uvjeren je da će ta zemlja preispitati svoju odluku.

Šef diplomacije novinarima je rekao prije sjednice užeg kabineta vlade da su hrvatski vanjskopolitički prioriteti u novom mandatu pristupanje Schengenu, OECD-u i ulazak u eurozonu koje hrvatski ministar opisuje "daljnjom integracijom u EU". Kaže da ti procesi idu "ustaljenim pravcem" i nada se da će se to dogoditi u mandatu ove vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu sam apsolutno optimističan. Ostvarit ćemo sigurno sve prioritete koje smo zacrtali. I naša su očekivanja realna", rekao je Grlić Radman. Dodao je da u novom mandatu vlade treba pridati "veću pozornost neposrednom susjedstvu, položaju Hrvata u BiH, Srbiji" i svim područjima u kojima žive Hrvati.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nataša Tramišak preuzela dužnost ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU

Nova ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak preuzela je dužnost od prethodnika Marka Pavića poručivši kako će joj se prvi potezi odnositi na sredstva iz EU koja će usmjeriti u likvidnost tvrtki, očuvanje radnih mjesta i brži oporavak gospodarstva.

"Moji prvi potezi odnosit će se na sredstva iz Plana oporavka EU koja ćemo usmjeriti u likvidnost tvrtki, očuvanje radnih mjesta te brži oporavak gospodarstva i jačanje zdravstvenog sustava. Nakon toga posvetit ćemo se operativnim programima za novi višegodišnji financijski okvir EU", rekla je ministrica Tramišak nakon preuzimanja dužnosti u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je i kako vrlo brzo moramo usvojiti i Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine koja je pred završetkom, a još se bruse i zadnji detalji njenog usklađivanja s prioritetima višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027. te novog Plana za oporavak EU.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darko Horvat preuzeo dužnost ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine obavljena je primopredaja između novog ministra Darka Horvata i dosadašnjeg ministra Predraga Štromara. Ministru Horvatu uručeno je izvješće o radu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u proteklom mandatu.

Osigurati mladima krov nad glavom, a kroz digitalizaciju ubrzati procese izdavanja dozvola te povući što više sredstava iz EU fondova za energetsku obnovu, ojačati građevinski sektor, a pritom zaštititi prostor, bili su glavni projekti u mandatu ministra Štromara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Horvat zahvalio je dosadašnjem ministru na kvalitetnoj suradnji u proteklom razdoblju, te odmah najavio kako će se već na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, prve u novom mandatu, naći točka prijedloga Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Najavio je i kako će u kontinuitetu nastaviti s projektima koji su se pokazali dobrim, poput energetske obnove i subvencije stambenih kredita za mlade. Također, s obzirom na spajanje pojedinih ministarstava, preuzet će se i poslovi iz resora državne imovine za koje isto već postoji vizija i plan rada.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oleg Butković neće odustati od Croatia Airlinesa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u petak da država neće odustati od nacionalnog zračnog prijevoznika Croatije Airlines. "Nećemo odustati od naše (zrakoplovne kompanije). Tražimo najbolja rješenja kako stabilizirati i očuvati Croatia Airlines, dijelimo sudbinu s drugim zrakoplovnim kompanijama u Europi i u svijetu i to je prigoda da zajednički riješimo taj problem na razini EU", rekao je Butković odgovarajući na novinarski upit može li se dogoditi da Hrvatska odustane od svoje zrakoplovne kompanije.

Na ulasku u Banske dvore, gdje se prije prve sjednice Vlade u novom mandatu premijera Andreja Plenkovića održava i sjednica užeg kabineta, Butković je rekao kako u novom mandatu očekuje da će na jesen biti dosta problema i puno izazova, ponajviše oko koronavirusa. "Tu su i Croatia Airlines i Jadrolinija, tvrtke koje su pogođene, ali imamo rješenja pa ćemo to posložiti", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je i kako će se pripremiti i ostvarivati i veliki infrastrukturni projekti. "Budući da imamo na raspolaganju i ove 22 milijarde eura, tu je i novo operativno razdoblje 2021. - 2027., tako da svi projekti koje smo pokrenuli nisu veliki ciljevi. Što se tiče velikih infrastrukturnih projekata to će biti u redu, to ćemo pripremiti, ugovoriti i ostvariti", rekao je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Milošević preuzeo dužnost potpredsjednika

Član SDSS-a i novi potpredsjednik Vlade Boris Milošević izjavio je u petak kako će među prvim potezima u Vladi riješavati tehničke stvari, poput formiranja svojeg kabineta i određivanja ljudi koji će u njemu raditi kako bi se što prije počelo s radom.

"Vidjet ću što je na dnevnom redu na užem kabinetu, što će biti na prvoj sjednici Vlade, što je za mene određeno, i trebam formirati svoj kabinet i ljude, imat ću tih tehničkih stvari za rješavati, to mi je prva stvar, da ekipiram ured i ljude u njima, i da se krene s poslom što prije", rekao je novinarima Milošević uoči sjednice užeg kabineta Vlade. Prvotno se našalio da će mu prvi potez biti odrediti gdje će sjediti u Vladi. Na pitanje hoće li sudjelovati u obilježavanju VRO Oluja 5. kolovoza rekao je kako će "o tome još razgovarati". Nije odgovorio kada će s tim u vezi susresti s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Mario Banožić preuzeo dužnost ministra obrane

Službena primopredaja dužnosti između novoimenovanog ministra obrane Marija Banožića i državnog tajnika Tomislava Ivića održana je u petak u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u Zagrebu. Novoimenovanog ministra obrane Marija Banožića, državni tajnik Tomislav Ivić upoznao je s aktivnostima i stanjem u Ministarstvu obrane te mu zaželio uspjeh na novoj dužnosti. Ministar Banožić je zahvalio bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću na svemu što je učinio za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku te državnom tajniku Iviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću iznevjeriti hrvatske vojnike i branitelje, svjestan sam odgovornosti i nastojat ću opravdati očekivanja i ukazanu čast. Uvjeren sam kako ću kao novi ministar obrane svoju dužnost obnašati časno i pošteno, te ću dati novu dimenziju unapređenju obrambenih sposobnosti“, poručio je ministar obrane.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovan Fuchs preuzeo dužnost ministra znanosti obrazovanja

Bivša ministrica Blaženka Divjak predala je resor obrazovanja i znanosti novom ministru Radovanu Fuchsu. Divjak mu je zaželjela sve najbolje i uspješan početak mandat, dodavši kako je to resor u koji se uvijek treba ulagati. Očekuje da projekti na kojima su dosad radili trebaju ići dalje. Fuchs se zahvalio Divjak.

"Napravila je sa svojim timom odličan posao s organiziranjem nastave na daljinu", rekao je Fuchs i dodao da su za jesen u igri tri modela nastave: "Ili idu svi u školu ili ne ide nitko ili idu djelomično, a kakva će biti jesen to ćemo vidjeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nina Obuljen Koržinek o obnovi Zagreba i medijima

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek bila je gošća N1 televizije te je govorila o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa. Istaknula je kako je nositelj razgovora o zakonu bilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja koje je vodilo razgovor sa stručnjacima te dodalla da je prvo čitanje prilika da se čuju mišljenja, a kroz drugo čitanje bi zakon trebao biti finaliziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon mora izdržati test vremena jer će se Zagreb obnavljati godinama, pa i duže od desetljeća i ključno je da svi dionici o tome mogu dati svoje mišljenje", kaže ministrica. Početak obnove je teško procijeniti, kaže, ali je zakon njen pravni temelj i podloga, a napominje da će se sve što se bude radilo kroz državu raditi putem javne nabave te će biti utvrđena maksimalna cijena kako ne bi došlo do nepotrebnog rasta cijena.

Pred medijskim sektorima su neki ozbiljni zahvati, kaže ministrica. "Područje medija je podložno najvećem postotku usuglašavanja s različitim europskim direktivama i propisima te se to područje jako brzo mijenja", kaže. Novi Zakon o elektroničkim medijima nije "zapeo", nego je na čitanje trebao ići taman u vrijeme kada je krenula epidemija koronavirusa koja je sve stubokom izmijenila, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo