VLADA KONAČNO OTKRILA KOLIKO NOVCA DAJE VJERSKIM ZAJEDNICAMA: / U samo tri godine Katoličkoj crkvi isplatili milijardu kuna

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vlada je objavila podatke o financiranju vjerskih zajednica iz državnog proračuna RH.

8.12.2017.
10:03
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Na zahtjev saborske zastupnice i predsjednice stranke GLAS, Anke Mrak-Taritaš, Vlada je objavila podatke o financiranju vjerskih zajednica iz proračuna. U godini 2014., 2015. i 2016. vjerskim je zajednicama isplaćeno ukupno 1.123 milijarde kuna iz proračuna.

Image
Foto: Vlada.hr

Milijarda kuna Katoličkoj crkvi

Najviše je novca dobila Katolička crkva - ukupno 1.066 milijardi kuna. Srpska pravoslavna crkva iz državnog je proračuna dobila 27.692 milijuna kuna, dok je Islamska zajednica dobila 8.439 mlijuna kuna. Ostatak je uplaćen na račune još 13 vjerskih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak-Taritaš je zanimalo koliko je javnih sredstava u prošle tri godine izdvojeno za djelovanje vjerskih zajendnica u RH ukupno, a koliko je izdvojeno za pojedine vjerske zajednice i za koje aktivnosti. Kako je objasnila Vlada, vjerske zajednice dobivaju sredstva iz državnog proračuna na temelju osam Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa.

Sklopljeno osam ugovora s 19 vjerskih zajednica

Vlada je sklopila osam Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa s 19 vjerskih zajednica. Sredstva se odobravaju za djelovanje zajednice na odgojno-obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području, ali i za uzdržavanje svećenika i drugih službenika, pastoralno djelovanje i dušobrižinčku skrb, troškove izgradnje i održavanja crkava, crkvenih zgrada i vjerskih centara koji nisu na popisu kulturnih dobara te kao doprinos za karitativnu djelatnost vjerskih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada naglašava kako je Hrvatska biskupska konferencija, uz zeleno svjetlo Svete Stolice, potkraj prošle godine dala jednokratni doprinos prevladavanju financijskog stanja u Hrvatskoj, pokrivanjem dijela troškova školskog prijevoza učenika u iznosu od 10 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo