VLADI SU SE JAVILE ČETIRI DRŽAVE: / Švedska Hrvatskoj nudi potpuno nove Gripene; Pogledajte tko je sve dostavio svoju ponudu

Image
Foto: Profimedia

Švedska Vlada predala je Republici Hrvatskoj ponudu za Gripene koja uključuje paket logističke podrške te obuku za pilote i tehničare

9.9.2020.
10:42
Profimedia
VOYO logo

Predstavnici švedske državne Agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV) pri Ministarstvu obrane i predstavnici veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj u srijedu su prvi predali ponudu za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova temeljem hrvatskog zahtjeva za ponudom kroz ugovaranje na razini vlada.

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia
Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Image: 541884149, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide. Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic, Personal use. Contributor media restriction: {A0EDF7DF-E107-4204-934C-A39F00944596}, {A0EDF7DF-E107-4204-934C-A39F00944596}, {A0EDF7DF-E107-4204-934C-A39F00944596}, {A0EDF7DF-E107-4204-934C-A39F00944596}, {A0EDF7DF-E107-4204-934C-A39F00944596}, {A0EDF7DF-E107-4204-934C-A39F00944596}, {A0EDF7DF-E107-4204-934C-A39F00944596}., Model Release: no

Švedska ponuda za nove zrakoplove Gripen C/D uključuje paket logističke podrške te obuku za pilote i tehničare Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, priopćila je švedska državna Agencija za opremanje obrambenog sektora (FMV) pri švedskom Ministarstvu obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veoma sam sretna što vas mogu izvijestiti da je švedska vlada uručila hrvatskoj vladi ponudu za kupnju borbenih aviona. Gripeni su već dugo važan dio švedskog ratnog zrakoplovstva, samim time i obrane. Gripen sjajno surađuje sa svim državama koje se koriste njegovim avionima, u ovoj regiji s Češkom i Mađarskom. Nadamo se da će i Hrvatska biti dio te suradnje", rekla je veleposlanica Diana Helen Madunic, javlja N1.

Image
VOJNI ANALITIČAR O MISTERIOZNOJ PONUDI ZA RABLJENE F-16: /

'Koliko ja mogu reći, ponuda postoji. Nevjerojatna je jedna druga stvar...'

Image
VOJNI ANALITIČAR O MISTERIOZNOJ PONUDI ZA RABLJENE F-16: /

'Koliko ja mogu reći, ponuda postoji. Nevjerojatna je jedna druga stvar...'

Nude dugoročno partnerstvo

Uz ponudu, Saab je priložio i poseban paket strateške suradnje koji će dodatno ojačati hrvatsku obrambenu industriju te pridonijeti sigurnosti svih građana Republike Hrvatske kroz dugoročno partnerstvo sa strateškim sektorima, izvijestili su iz Saaba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Švedska i Saab nude cjelovito te dugoročno rješenje za hrvatsku domovinsku sigurnost koje će osigurati zaštitu svih građana i granica Republike Hrvatske u nadolazećim desetljećima. Ako Hrvatska odabere Gripen, Saab je spreman prenijeti cjelokupno raspoloživo znanje i tehnologiju te uspostaviti regionalni zrakoplovni centar u Hrvatskoj. Time bi se razvila dugoročna suradnja s lokalnom obrambenom industrijom, ali i akademskom zajednicom, što bi u konačnici rezultiralo otvaranjem i do 500 novih visokotehnoloških radnih mjesta", naglasio je Jonas Hjelm, stariji potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu.

Višenamjenski borbeni zrakoplov

Gripen C/D je moderan i dokazan višenamjenski borbeni zrakoplov koji koristi najnoviju tehnologiju te raspolaže širokim spektrom djelovanja koji uključuje djelovanja u zraku, na tlu te izviđačke misije. Zrakoplov je u borbenom sastavu zračnih snaga Švedske, Mađarske, Češke, Južnoafričke Republike i Tajlanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gripen borbeni avioni u sastavu čeških i mađarskih zračnih snaga redovito sudjeluju u NATO operacijama i vježbama te na taj način dokazuju svoju punu interoperabilnost s NATO savezom. Stalni razvoj svojih sustava i oružja koje može koristiti, Gripenu C/D osiguravaju desetljeća potpune operabilnosti, što mu daje izravnu prednost u odnosu na konkurentske višenamjenske borbene zrakoplove.

Stigle su četiri ponude

Danas je inače bio zadnji dan za donošenje ponuda u pozivnom natječaju za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. Ministarstvo obrane je iza 12 sati obavijestilo javnost da je Međuresorno povjerenstvo zaprimilo ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael. Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine. Postupak će se voditi stručno s jasno utvrđenim kriterijima i sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar: Proces validacije i evaluacije ponude traje tri mjeseca

Ministar obrane Mario Banožić, na upit hoće li se znati specifikacije što su Šveđani nudili, rekao je da proces validacije i evaluacije ponude traje tri mjeseca, nakon čega će se napraviti prijedlog za Vladu.

Nada se da će to biti do kraja godine. "Zatražili smo inicijativne ponude od Amerike za nabavku novih F-16, imamo ponude Švedske za nabavke Gripena, zatražili smo ponude za rabljene avione europske proizvodnje Italije i Francuske, za rabljene F-16 avione Norveške, Grčke i Izraela, nadam se da će se svi odazvati", rekao je ministar, dodavši da kupujemo 12 aviona te da su u većim zemljama i veće eskadrile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pitanju finacija, Banožić kaže da mu je teško predviđati koliko će sve koštati jer još ne zna kakve će ponude dobiti. Potvrdio je da Hrvatska nabavlja 12 aviona. "Međuresorno povjerenstvo ima određenu ponderaciju, koja uključuje i financijski, ali isto tako i tehnički dio", rekao je Banožić.

Jedinstvena odluka

Upitan da komentira odluku Ureda predsjednika Republike da ne sudjeluje u radu povjerenstva za nabavu aviona odgovorio je kako s predsjednikom Republike dobro surađuje, a na kraju bi se trebala donijeti jedinstvena odluka o borbenim avionima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S predsjednikom Republike imam uredne brifinge, imao sam jučer, surađujemo zajedno. Čovjek se jednostavno izjasnio da je riječ o odluci koju donosi Vlada, ali mislim da je ovo značajno za sve nas, našu sigurnost, i to mora biti jedinstvena odluka", poručio je.

Iz Ureda predsjednika rekli su da neće imati predstavnika u povjerenstvu jer ono treba isključivo sa stručnog i tehničkog gledišta analizirati prispjele ponude za nabavu vojnih aviona i pripremiti prijedlog odluke za Vladu i druga nadležna tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike će sudjelovati u donošenju političke odluke o nabavi vojnih aviona isključivo sukladno svojim ustavnim ovlastima, poručeno je iz Ureda.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo