VLADA IMA STRATEGIJU ZA ULAZAK U SCHENGEN, ALI I POTENCIJALNI PROBLEM: / Što Hrvatska može učiniti ako je Slovenija odluči blokirati?

Image
21.9.2017.
20:29
VOYO logo

O činjenici da se radi o političkoj odluci najzornije pokazuju primjeri Bugarske i Rumunjske. Obje zemlje već šest godina ispunjavaju tehničke kriterije, ali još uvijek nisu postale dio schengenske zone, piše Novi list.

Nedavno je i njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio kako "Njemačka ne želi da se schengenskoj zoni u bliskoj budućnosti pridruže nove zemlje", što je bila njegova reakcija na planove predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆEMO LI NA KRAJU UĆI U SCHENGEN? /

Austrija i Njemačka ne žele nove članice, odbacuju Junckerovu ideju širenja eurozone

Image
HOĆEMO LI NA KRAJU UĆI U SCHENGEN? /

Austrija i Njemačka ne žele nove članice, odbacuju Junckerovu ideju širenja eurozone

Vodeći austrijski političari iz različitih stranka također su izrazili slično stajalište te su odbacili Junckerov plan širenja eurozone.

Naglasak na hrvatskoj diplomatskoj mreži

Čak i ako Hrvatska uspije riješiti sve tehničke poteškoće oko ulaska u Schengen, ostaje dodatni posao uvjeravanja drugih zemalja članica da daju "zeleno svjetlo" za ulazak Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je hrvatska diplomatska mreža već dobila naputke da se mora maksimalno angažirati i komunicirati sa zemljama domaćinima, kako bi im prenosili točne i pravodobne informacije o tome što sve Hrvatska čini kako bi bila spremna za Schengen.

Svrha tih aktivnosti diplomata je prevenirati moguće blokade država članica, a kad budu ispunjeni svi tehnički kriteriji, krenut će se u "diplomatsku ofenzivu prema državama članicama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz neslužbenih razgovora s izvorima bliskim vladi, doznaje se kako će se diplomati orijentirati na poruku da je "hrvatsko uključivanje u Schengen u interesu cijele Europske unije, a ne samo Hrvatske".

Koje bi zemlje mogle blokirati Hrvatsku?

No, već se sada predviđa koja bi zemlja Hrvatskoj mogla stvarati probleme. Riječ je, naravno o Sloveniji i to, ponajprije zbog graničnog spora i presude o arbitraži koju Hrvatska ne priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba to gledati isključivo kao poruke Hrvatskoj", tvrde hrvatski diplomatski izvori u razgovoru za Novi list, aludirajući na nesklonost pojedinih članica EU-a da u Schengen puste Bugarsku i Rumunjsku.

Oko ulaska Hrvatske u Schengen je optimističan i SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović, član odbora za europske poslove i za vanjsku politiku koji smatra da Hrvatska ne bi trebala imati problema "ako ispunimo uvjete i dokažemo da smo u stanju braniti schengensku granicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Hrvatska može učiniti ako dođe do blokade?

No, on se ne slaže s vladinom strategijom koja će osmišljenim diplomatskim aktivnostima pokušati prevenirati eventualnu blokadu Hrvatske.

"Blokade su političke krize u kojima je diplomacija samo jedan od instrumenata za njihovo rješavanje", rekao je Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovu mišljenju, u tim slučajevima, ključnu ulogu ima državni vrh.

Nedavno je o ulasku Hrvatske u Schengen progovorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je u Bruxellesu rekao da će Hrvatska sljedeće godine biti tehnički spremna za ulazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi pozdravljamo taj važan politički signal, koji do sada nije bio tako javno i precizno izrečen od predsjednika Europske komisije. Hrvatska u odgovarajućim institucijama radi sve na tome, a ministarstvo unutarnjih poslova je najviše angažirano u ispunjavanju tehničkih kriterija. Ja sam u raspravi pozdravio tu odluku i rekao da će Hrvatska u narednom razdoblju ispuniti sve nedostatke kojih je možebitno bilo i dogodine biti spremna u tehničkom smislu prezentirati svoju spremnost u zaštiti vanjskih granica EU-a”, zaključio je ministar.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo